Romanii trebuie sa gaseasca o nisa in care sa vina cu produse de conceptie proprie si sa se impuna pe piata mondiala, a declarat presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.

„Vorbim mult de inovare, dar inovarea nu inseamna numai sa scriem un raport de cercetare, sa facem un prototip foarte interesant, ci inovarea presupune si punerea lui pe piata”, a explicat reprezentantul Academiei.

Totusi, Ionel Haiduc a subliniat faptul ca din pacate, „cea mai mare parte a industriei romanesti este in posesia unor multinationale, care vin cu tehnologiile lor si nu prea fac apel la cercetarea noastra”.

De asemenea, presedintele Academiei s-a declarat dezamagit de faptul ca evaluarea proiectelor se realizeaza cu foarte mult subiectivism.

La randul sau, directorul general al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), Ionel Andrei a adaugat ca investitiile in infrastructura si resurse umane reprezinta o alta prioritate pentru Romania.

„Toate investitiile in proiectele aflate in derulare servesc la crearea de locuri de munca din cele mai inalt calificate, la dezvoltarea unor resurse umane care sa asigure sustenabilitatea oricarui proiect”, a explicat Ionel Andrei.