Kelemen Hunor susține ferm că Guvernul Ciolacu a declarat război culturii

Kelemen Hunor, liderul partidului politic UDMR, a reamintit, marți, că România se află, în prezent, printre ultimele state din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește sprijinul financiar acordat pentru cultură. Potrivit spuselor sale, sprijinul financiar acordat pentru cultură de Executiv nu depășește cu mult jumătate de procent din PIB-ul România „în țara lui Brâncuși și Enescu”, iar „această sumă mică urmează acum să fie tăiată și mai mult, prin ordin de la guvern, contrar intereselor și nevoilor comunităților locale.”

Conform spuselor sale, „ceea ce intenționează să facă Guvernul este o tentativă de asasinat cultural cu premeditare”, iar „cine atacă cultura este capabil de orice.”

„În așa zisul proiect neasumat, Guvernul a declarat, recent, război culturii, propunând ca, în viitor, autoritățile locale să poată cheltui până la 7,5% din veniturile proprii pentru susținerea activităților și instituțiilor de cultură, religie și sport.

În primul rând, cel care a inventat acest lucru probabil că nu a fost niciodată la un concert și este puțin probabil să fi văzut în viața sa un teatru sau un muzeu din interior.

În al doilea rând, România se află, în prezent, printre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește sprijinul pentru cultură. Acest sprijin pentru cultură nu depășește cu mult jumătate de procent din PIB-ul național în țara lui Brâncuși și Enescu. Această sumă mică urmează acum să fie tăiată și mai mult, prin ordin de la Guvern, contrar intereselor și nevoilor comunităților locale.

Ceea ce intenționează să facă Guvernul este o tentativă de asasinat cultural cu premeditare. Cine atacă cultura este capabil de orice. Cine atacă cultura va ajunge mai devreme sau mai târziu la concluzia că cărțile nu sunt bune tipărite, ci mai degrabă trebuie arse!

Acum o săptămână i-am cerut premierului să renunțe la aceste măsuri de austeritate. Pur și simplu să le arunce la coșul de gunoi, pentru că acolo le este locul! I-am expus toate argumentele mele. Prim-ministrul mi-a promis că va ține cont de aceste argumente, dar vom vedea ce se va întâmpla”, a scris, marți, Kelemen Hunor pe contul său de Facebook.