‘Între 4,3 lei/euro şi 4,5 lei/euro, de exemplu, este cam 4 şi ceva la sută, sub 5%. Între 4,3 lei/euro şi 4,6 lei/euro cred că este vreo 7%. Cândva, pentru a evita avalanşa de întrebări despre cursul de schimb, spuneam că Banca Naţională nici nu bagă în seamă evoluţiile de curs într-un interval de 5%. Categoric exageram, pentru că le băgăm în seamă, nu? Dar nu pentru public. Nu vrem să facem comentarii. Credem că un interval rezonabil de 5-6% este tolerabil, este ceea ce eu numesc o zonă în care cursul trebuie să îşi facă datoria’, a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, cursul are funcţii regulatoare, echilibrante, descurajează operaţiunile speculative în anumite limite cu condiţia ca marjele să nu fie cunoscute.

‘În momentul în care le-au cunoscut… mai ales dacă declari, este un apetit extraordinar pentru operaţiunile speculative. Ceva aşa, 5-6% este tolerabil. În mod sigur nu vrem să descurajăm exporturile şi această instituţie se uită cu seriozitate la multitudinea de echilibre pe care să se bazeze o inflaţie scăzută’, a explicat guvernatorul BNR.

Sursa: Agerpres