Documentul a fost adresat pe e-mail de şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, mai multor reprezentanţi ai BNR, Ministerului Finanţelor, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
‘Din câte ştiu eu, delegaţia FMI nu ne-a contactat pentru a ne cere opinia în legătură cu un text pe care, oricum, îl ţin secret. Un text care, din informaţiile mele, cel puţin în varianta din 3 mai, este extrem de dur, inclusiv în ceea ce priveşte ‘reforma’ în domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 – număr de paturi, cheltuieli cu medicamentele, cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB, prin reducerea cheltuielilor sociale, prin disponibilizări în societăţile de stat, inclusiv pregătirea pentru privatizare a transportului CFR marfă, a începerii privatizării TAROM, măsuri dure în sectorul energetic – inclusiv la Oltchim’, susţine Năstase, într-o postare pe blog.
Ce prevede documentul:
– Numărul personalului din sector bugetar va continua să fie raţionalizat (după ce în primul trimestru a scăzut cu 15.000 de persoane, până la 1,25 milioane de angajaţi).
– Inflaţia va depăşi 5% în acest an, după ce va fi nevoie de o creştere a preţurilor reglementate.
– Vom continua să limităm strict modificările ad-hoc ale sistemului de taxe, pentru a asigura predictibilitate şi stabilitate.
– Coplata în sistemul de sănătate va intra efectiv în vigoare în 2012. Tot atunci, vor fi introduse carduri de sănătate pentru toți asigurații, pentru a controla frauda și a monitoriza mai bine angajamentele de plată.
Pentru a vedea documentul, click aici