Smarthone-urile înlocuiesc treptat telefoanele mobile obişnuite, utilizatorii preferând să deţină un aparat care să înglobeze mai multe funcţii decât cea de comunicare. Astfel, posesorii de smartphone-uri folosesc aparatul pe post de GPS, cameră foto digitala, MP3 player, radio şi consolă de jocuri. De asemenea, tot mai mulţi utilizatori folosesc smarphone-ul şi pentru a citi ziarele pe net sau cărţi. 
„Pe lângă tablete, smartphone-urile sunt o categorie de produse tot mai cerută de clienţii români care apreciază funcţiile multiple ale terminalelor. Practic, platformele mobile au devenit un canal important şi navigarea pe internet şi chiar pentru comerţul online, atât pentru informare, cât şi pentru plasarea de comenzi. În acest sens, versiunea optimizată pentru telefoane mobile a site-ului eMAG este foarte vizitată de clienţi care vor să compare preţurile pe care le găsesc în magazine şi de cei care iau decizia de achiziţie spontan” a declarat Raluca Popescu, Product Manager eMAG.
Cele mai căutate smartphone-uri în prezent sunt Apple iPhone 4 şi Samsung Galaxy S II, însă preţul acestora este innacesibil pentru mulţi utilizatori. Cei care doresc, însă in telefon intelgent cu orice preţ pot gasi modele performante şi sub 1.000 de lei.
Telefoane inteligente sub 1.000 de lei
LG P500 Optimus One  – 700 lei
Samsung I5800 Galaxy 3 – 670 lei
Motorola FlipOut – 600 lei
Nokia C5-03 – 750 lei
BlackBerry 8520 Gemini – 900 lei
HTC Wildfire  – 9.000 lei