Europa se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză a refugiaţilor după cel de-al doilea război mondial, sute de mii de oameni fugind din cauza conflictelor şi sărăciei din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Africa în căutarea unei vieţi mai bune în UE. 

Comisia Europeană, Executivul UE, vrea ca statele membre să profite de potenţialul economic pe care îl reprezintă refugiaţii în loc ca aceştia să devină o povară în plus pentru bugetele naţionale şi aşa supuse la presiuni. Conform celor mai recente prognoze economice, Comisia Europeană estimează că solicitanţii de azil ar putea da un impuls economiei UE, şi chiar şi finanţelor publice pe termen lung, dacă sunt integraţi în mod adecvat în forţa de muncă. 

Pentru a ajuta la această integrare, comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a făcut un apel către statele membre UE să le permită solicitanţilor de azil să-şi deschidă conturi bancare în ideea de a putea primi şi face plăţi mai uşor. 'Refugiaţii ar trebui să aibă acces la serviciile bancare de bază', a declarat Jonathan Hill la o reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe organizată la Bruxelles. 

De asemenea, Hill a cerut statelor membre să transpună în legislaţia naţională noile reguli UE privind conturile de plăţi înainte de termenul limită fixat pentru luna septembrie 2016. Noile reguli dau dreptul tuturor consumatorilor din Europa, indiferent de ţara de rezidenţă sau situaţia financiară, să-şi deschisă un cont de plăţi. Dacă adoptarea noii legi se dovedeşte a fi un proces prea îndelungat, statele membre ar trebui să ia în considerare măsuri alternative pentru a-i ajuta pe refugiaţi să aibă acces la servicii bancare, a apreciat Jonathan Hill. 

Într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului European în luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut statelor membre să permită solicitanţilor de azil să lucreze imediat ce ajung în Europa. Actualele legi îi împiedică pe refugiaţi să lucreze în primele luni de la sosirea lor în noile ţări adoptive. 

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, aproape 800.000 de refugiaţi şi imigranţi au intrat de la începutul anului în Europa, în următoarele patru lunii fiind aşteptate alte 600.000 de persoane dinspre Turcia. 

AGERPRES