România este lovită crunt de pandemia de coronavirus. Avem aproape 3000 de cazuri în ultimele 24 de ore, iar restricțiile sunt din ce în ce mai răspândite în toată țara.

Iohannis, anunț de ultimă oră!

Președintele Klaus Iohannis a venit cu cele mai crude anunțuri. Situația este extrem de gravă. Totuși, viața își urmează cursul, iar alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 6 decembrie. Este obligatoriu, spune șeful statului.

Iohannis spune că alegerile parlamentare nu se mai pot amâna pentru că actualul Parlament nu mai poate da legi organice din data de 20 decembrie și nu va mai fi funcțional. Mai mult, Iohannis spune că alegerile parlamentare se vor putea organiza fără probleme, dar cu o campanie electorală specială, în online și la TV.

Dar asta nu e tot. Șeful statului dă ca exemplu alegerile locale care s-au desfășurat fără probleme. „Dacă numărul de cazuri crește, campania va fi specială, nu ca la locale. Alegerile parlamentare trebuie să aibă loc. Trebuie să plece acest Parlament. După 20 decembrie nu mai poate da legi organice.

Chiar dacă admitem că sunt condiții speciale, suntem în pandemie. Să găsim o formă prin care să face campanie online și să mergem la vot. Actul de vot nu e mai periculos decât mersul după pâine. A fost bine la vot. S-a controlat bine și așa va fi și pe 6 decembrie la alegerile parlamentare.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 6 decembrie fără probleme. Mandatul este de fix 4 ani, nimic mai mult. Alegerile pot fi organizate nu mai târziu de trei luni. Oricâte proiecte de legi ar pune pe masă parlamentarii nu sunt posibile. Ar fi fost excelent ca această discuție să aibă loc acum doi ani. Parlamentul să stabilească anumite lucruri prin lege. Este adevărat, dar nu acum când pregătim alegerile. Temporizarea nu a fost bună”, a dezvăluit șeful statului.

Sursa foto INQUAM / Ilona Andrei