Deputatul liberal Dan Vîlceanu a anunțat marți, în direct în timpul unei emisiuni tv, ce se va întâmpla cu pensiile românilor, de la 1 septembrie 2020.

”Pensiile vor creşte de la 1 septembrie 2019. Punctul de pensie va fi 1.775, aşa cum este legea. Că mi-a convenit mie sau nu legea asta, este în vigoare. Se face bugetul pe legile în vigoare”, a declarat Dan Vîlceanu la Antena 3.

De menționat că una din ultimele măsuri majore aplicate de guvernarea PSD a fost majorarea valoarii punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor.

Aceeași Lege a pensiilor prevede că punctul de pensie va fi majorat de la valoarea de 1.265 la 1.775 de lei, de la 1 septembrie 2020.

Creștere nesustenabilă

Numeroase voci ale economiștilor venind de la BNR, de la Consiliul Bancar și nu numai au avertizat însă că acest calendar de majorare a punctului de pensie nu este sustenabil și va produce cheltuieli nesustenabile la bugetul consolidat de stat, care se confruntă deja cu perspectiva unui deficit bugetar de peste 3% din PIB, în 2020.

Premierul Ludovic Orban și cele mai importante voci din guvernul liberal au dat însă în mai multe rânduri asigurări că legea va fi respectată și punctul de pensie va fi majorat conform calendarului.

”La ora actuală există o lege în vigoare pe care intenționăm să o aplicăm. De altfel e și puțin probabil ca în an electoral un parlament să modifice legea. Normal că vor crește pensiile”, a declarat, la rândul său, Premierul  Ludovic Orban.