Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni după ce a refuzat intrarea în tară a două nave cu grâu pe motiv că conţin seminţe de mac. Autoritatea pentru carantină din Egipt a deferit cazul procurorilor, care nu au luat încă o decizie finală dacă grâul va trebui re-exportat. Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj. 

Săptămâna aceasta, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că a ajuns la concluzia că seminţele de mac prezente în grâul provenit din România şi din Franţa nu sunt dăunătoare, adăugând că grâul va fi cernut. „Potrivit unui raport semnat de preşedintele Autorităţii pentru carantină, seminţele de mac găsite în grâul din România nu sunt de tipul celor din care se produce opium. În consecinţă procedura care va fi urmată este cernerea”, a declarat vice-presedintele GASC, Ahmed Youssef. 

Traderii urmăresc cu atenţie acest caz si au avertizat că orice respingerea ar putea să îi determine sa boicoteze licitaţiile organizate de GASC, protestând fata de ceea ce ei au numit măsuri excesive de inspecţie. „Toţi furnizorii vor aşteaptă să vadă ce se întâmplă”, a declarat un trader de la Cairo. 

Procurorii încă nu au anunţat când vor fi eliberate navele cu grâu şi va fi cernută încărcătura. 

General Ashraf Abdel Moneim, directorul portului de la Marea Roşie unde se află cele două nave, a precizat că vapoarele încă se află în port, în custodia procurorilor, şi se aşteaptă decizia acestora. Un purtător de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Hamid Abdel Dayem, a dat asigurări că va urma eliberarea navelor şi cernerea grâului. 

Anul trecut, în urma boicotării licitaţiilor sale de către traderii de cereale, autorităţile egiptene au trebuit să renunţe la cerinţele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conţinut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil. În plus, autorităţile egiptene nu mai trimit inspectori guvernamentali peste hotare să aprobe grâul care urmează să ajungă în Egipt, folosind în schimb companii private. 

Însă noul sistem a fost contestat, cu succes, în justiţie de un grup de inspectori ai Autorităţii pentru carantină din Egipt care au susţinut că există riscul contaminării cu substanţe periculoase pentru plante şi animale. Guvernul de la Cairo nu a implementat încă decizia tribunalului, ceea ce pune noul sistem sub semnul întrebării. 

GASC ar urma să cumpere aproximativ şapte milioane de tone de grâu în anul fiscal care a început în luna iunie 2017 pentru a putea asigura materia primă necesară unui program de pâine subvenţionată de care depind zeci de milioane de egipteni. 

Autorităţile române şi reprezentanţii traderilor au susţinut că nu există nicio informaţie oficială cu privire la respingerea grâului românesc de către GASC, Portul Constanţa având un sistem foarte bun de monitorizare a calităţii.
Sursa: Agerpres