Vești bune pentru toți pensionarii! Sustenabilitatea bugetului de pensii este în creștere

Draftul rectificării bugetare arăta ca bugetul Ministerului Muncii va fi diminuat cu 2,781 miliarde de lei, de la 53,805 miliarde de lei la 51,024 de miliarde de lei. Luni s-a ajuns la concluzia că subvenția acordată de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale trebuie diminuat cu suma de 3,3 miliarde de lei.

În acest context, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj legat de aceast subiect. Ministrul explică că propunerea de rectificare bugetară pentru ministerul pe care îl conduce prevede diminuarea cu 3,3 miliarde de lei a subvenției acordate de la bugetul de stat de către bugetul asigurărilor sociale, fapt care reflectă creșterea veniturilor colectate din contribuțiile angajaților.

„În acest moment, BASS (Bugetul Asigurărilor Sociale şi de Sănătate, n.r.) nu mai are nevoie de subvenţia de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei.  Creşterea investiţiilor cu 32,4% faţă de perioada similară a anului trecut şi măsurile de susţinere a mediului de afaceri – măsurile pentru angajaţi şi angajatori, flexibilizarea muncii, debirocratizarea, digitalizarea relaţiilor de muncă au avut impact şi asupra pieţei muncii, astfel încât, din ianuarie până acum, s-au înregistrat un număr de 120.000 noi contracte active şi tot atâtea persoane nou intrate pe piaţa muncii”, a precizat Raluca Turcan.

Plățile se vor face la timp

Ministrul Muncii și Protecției Sociale a mai spus că diminuarea subvenției de la bugetul de stat nu înseamnă reducerea bugetului alocat ministerului pe care îl conduce. În plus, Raluca Turcan a precizat că sumele necesare pentru plata pensiilor, a ajutoarelor sociale și a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale și vor fi achitate la timp beneficiarilor.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea