Aproape 48% din populaţia României trăieşte în mediul rural, în multe sate, accesul la utilităţi precum apa curentă, canalizarea şi gazele fiind simboluri ale unei lumi moderne îndepărtate. Peste 850.000 de persoane – pensionari din agricultură – trăiesc cu pensii sub 300 de lei.

Deşi, teoretic, agricultura ţine ocupaţi echivalentul a 965.000 de angajaţi full-time, România este codaşă în rândul statelor europene la productivitate. Pe lângă perle precum cea că „vrem ca agricultura să hrănească 80 de milioane de români” (Mircea Geoană), care sunt de fapt preocupările clasei politice pentru agricultură şi pentru cei care trăiesc la sat.

Traian Băsescu: Case pentru tineri

„Plec de la un exemplu simplu: sper ca bugetul anului viitor să se îndrepte către o astfel de soluţie către mediul rural. Una din marile probleme ale tinerilor este locuinţa. Până la urmă, ar trebui să contruim în fiecare comună 10-20 case, să le asigurăm tinerilor (medici, învăţători) o locuinţă. Am văzut la inundaţii că s-au construit zeci de mii de locuinţe. Voi insista ca un astfel de program să fie prevăzut în buget”, a declarat actualul preşedinte.

Băsescu a menţionat şi programele legate de IMM-uri în mediul rural, programele legate de infrastructură: canalizare, apă. „Nu mai putem concepe statul ca locul în care te duci în spatele grădinii în loc să ai o baie în casă.”

Mircea Geoană: Măsuri peste măsuri

Mircea Geoană abia dacă a apucat să enumere ideeile. „Micul producător agricol nu are capacitatea de a-şi desfacă marfa la un preţ corespunzător. Voi sprijini înfiinţarea unor centre de depozitare, de etichetare. Ceea ce ne reproşează ţăranii şi producătorii este că, între munca lor şi produsul vândut, se află un număr mare de samsari”, susţine Geoană care precizează că va încuraja asocierea producătorilor astfel încât aceştia să aibă o putere de negociere mai mare.

Preşedintele PSD a menţionat şi un program de construire a serelor şi de subvenţionare a acestora, pentru a concura cu importurile din Turcia, şi acţiuni pentru dezvoltarea industriei agro-alimentare care are potenţial de export. Pe lista lui Geoană se află şi programul rabla pentru tractoare.

„Vom avea un program astfel încât fiecare român să aibă un dispensar, o şcoală, o salvare şi maşină de pompieri”, a declarat Geoană.