"În următoarele 4 luni vom pune accent pe depistarea unor soluţii de creştere a veniturilor, pe de-o parte şi stopare a pierderilor financiare, pe de altă parte din sectorul sanitar. Suntem în curs de definitivare a proiectului de act normativ care va impune implementarea mecanismele de clawback şi payback în sistemul de acordare a medicamentelor compensate şi gratuite",  a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau. Aceste taxe ar urma să intre în vigoare în primele zile ale lunii septembrie și vor fi dezbătute mâine. Pachetul de bază suportat din contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate va fi modificat până la sfârșitul acestui an, însă ministrul nu a precizat o posibilă valoare a acestui pachet de bază.

Ladislau Ritli a mai vorbit și despre procesul de informatizare a sistemului, prin introducerea cardului naţional, prescripţia electronică şi fişa electronică va continua şi va constitui o metodă de stopare a scurgerilor financiare din sistem. De asemenea, a spus acesta, coplata va optimiza circuitul pacientului în sistem şi va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificată a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitaliceşti.

Elaborarea bugetului sectorului sanitar pentru 2012 va ţine cont de orientarea sistemului spre asistenţa primară şi cea acordată în mediul rural. "Avem un sistem centrat pe internarea continuă în spital şi o subfinanţare a serviciilor acordate de medicii de familie şi cei care funcţionează în mediul rural. Suntem în faza de analiză a unui sistem prin care să orientăm fondurile către spitalizarea de zi şi ambulatoriu. De asemenea, vom analiza împreună cu reprezentanţii CNAS posibilitatea de a creşte procentul de finanţare pentru asistenţa medicală primară în anul viitor", a declarat ministrul.

În următoarele 4 luni, Ministerul Sănătăţii va regrupa şi restrânge programele naţionale de sănătate în acord cu nevoile populaţiei, astfel se propune demararea programului de screening a cancerului de col uterin şi extinderea programului de screening neonatal. De asemenea, va demara și un program de supraveghere a gravidei şi sugarului. Ministrul Sănătăţii a mai declarat că are în intenţie menţinerea programului de vaccinare pentru prevenirea bolilor transmisibile.