Comisarul pentru turism al Regiunii Creta, Kyriakos Kotsoglou, a declarat vineri, în oraşul Chania, că Grecia este pregătită din toate punctele de vedere să primească turiştii în aceleaşi condiţii ca şi înaintea declanşării pandemiei de COVID-19, în ciuda faptului că prognozele economice pentru turismul elen sunt „dezastruoase”, anunță trimisul special al Agerpres în Grecia, Adrian Ţone.

„Turismul este o industrie foarte importantă pentru noi, avem circa 4 milioane de turişti aici în fiecare an, adică 50 de milioane de cazări pe noapte anual, ceea ce reprezintă un capital de circa 3 miliarde de euro. Anul acesta ne aşteptăm să realizăm o treime din aceste cifre. Nu ştim cum vor fi anii 2020 şi 2021, sperăm să depăşim această perioadă, însă dacă nu o facem vom avea nevoie de doi sau trei ani pentru a ne reveni. Noi trebuie să fim optimişti în ceea ce priveşte 2021, însă nu ştim cu siguranţă ce se va întâmpla. Dacă turismul de pe o insulă generează 50% din PIB, acum anul poate fi dezastruos. Cu toate acestea, vom găzdui şi anul acesta turiştii la fel de bine precum am făcut-o şi în ceilalţi ani. Trebuie să ne simţim bine, să avem o vară frumoasă şi să tragem linie şi să facem socoteala la sfârşitul anului. Suntem o insulă şi avem nevoie ca zborurile să fie extinse, să vedem ce se va întâmpla”, a declarat Kyriakos Kotsoglou în cadrul unui info-trip organizat de tour-operatorul Paralela 45.

Acesta a afirmat că oficialităţile elene se aşteaptă la creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus odată cu deschiderea graniţelor pentru sezonul estival.

„Este clar că ne vom confrunta cu mai multe cazuri, însă important este cum vom gestiona cazurile suspecte sau pe cele confirmate. Aici mai avem de lucrat, dar nu trebuie să ne temem de virus. În Grecia testăm oamenii, avem infrastructura necesară pentru COVID-19, avem spitale bune, avem cazare bună, nimeni nu se va teme de boală. Ne vom petrece vara ca în fiecare an. Dacă vom vedea că numărul cazurilor va creşte, vom lua măsuri. În toată Grecia, avem 11 bolnavi la terapie intensivă, am avut numai 19 cazuri în Creta, avem mai mult de 200 de paturi, deci să rămânem calmi şi să respectăm măsurile de prevenţie”, a precizat acesta.

Kyriakos Kotsoglou a explicat şi modalitatea prin care un turist depistat pozitiv la graniţele Greciei este îngrijit de statul elen, fără ca tratamentul să presupună costuri pentru acesta.

„În cazul în care un turist este testat şi este diagnosticat cu COVID-19, el va fi cazat la unul dintre hotelurile special pentru COVID-19, va fi hrănit foarte bine, va petrece timpul în paradisul carantinei. În cel mai bun caz, pacientul va fi asimptomatic şi va trece cu bine de cele două săptămâni de carantină. Dacă starea lui se va înrăutăţi, pacientul va fi dus la spital”, a mai adăugat Kyriakos Kotsoglou.