Anunţul este cel mai recent pas în procesul demarat în urmă cu un an prin care BCE a colaborat cu autorităţile naţionale pentru a examina calitatea activelor celor mai importante bănci din zona euro, înainte de a prelua oficial funcţia de supervizor al acestor instituţii, în noiembrie 2014.

Procesul va culmina cu publicarea rezultatelor la sfârşitul lunii octombrie despre care speranţele sunt că vor arăta situaţia reală a băncilor, în condiţiile în care precedentele teste de stres au fost criticate că nu au arătat deficienţele bilanţurilor instituţiilor de creditare.

Evaluarea cuprinzătoare va fi diferită de precedentele încercări deoarece va fi o alăturare a rezultatelor procesului de verificare a calităţii activelor băncilor şi a testelor de stres.

'Această alăturare ne va permite o evaluare mai precisă a situaţiei în care se află bilanţurile şi nivelul creditării', se arată în comunicatul BCE.

Instituţia va utiliza un sistem de semnalizare pentru a verifica rezultatele băncilor la testele de stres şi va trimite înapoi calculele dacă instituţiile nu vor urma procedura corectă.

Băncile vor trebui să refacă rezultatele dacă obţin culoarea roşie sau să refacă şi să trimită date suplimentare dacă obţin culoarea galbenă, a anunţat vineri BCE.

Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro începând din luna noiembrie a acestui an, anterior acestei date evaluând situaţia financiară a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Analiza, de o complexitate şi profunzime fără precedent în Europa, este destinată să restabilească încrederea în sistemul financiar din zona euro.

Băncile europene au început deja pregătirile strângând peste 100 de miliarde de euro în perioada iulie 2013-aprilie 2014, vânzând din active şi ştergând credite neperformante.

AGERPRES