Conform Eurostat, România a înregistrat în trimestrul trei din 2014 cea mai mare creştere economică din UE, plus 1,9% comparativ cu trimestrul doi 2014, dublu faţă de Polonia (0,9%), cea de-a două ţară din punct de vedere al creşterii economice (în UE – n.r.), a arătat Vâlcov.

În trimestrul trei 2014, creşterea economică medie în zona euro a fost de 0,2%, iar pe ansamblul tuturor statelor membre UE creşterea media a fost de 0,3%.

De asemenea, oficialul MFP a adăugat că în urmă revizuirii estimărilor, Eurostat confirmă datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică/ INS/, conform cărora economia României a crescut cu 0,5% în primul trimestru din 2014 faţă de trimestrul patru din 2013.

Este practic o confirmare oficială că România nu s-a aflat în niciun moment al acestui an în recesiune tehnică, a spus ministrul delegat pentru Buget.

Potrivit lui Vâlcov, creşterea economică a fost stimulată de măsuri precum scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, menţinerea cotei unice, de schemele de ajutor de peste 250 milioane euro în ultimii doi ani şi de creşterea absorbţiei fondurilor europene de la 7% în mai 2012 la 44%.

Oficialul MFP a afirmat că Guvernul Ponta a transpus această creştere economică în buzunarele românilor, respectiv s-au reîntregit salariile pentru 1,2 milioane bugetari, un milion de persoane au beneficiat de creşterea salariului minim de la 700 lei la 900 lei, 15.000 de medici rezidenţi şi 14.000 de profesori debutanţi au beneficiat de salarii majorate în 2014, un milion de agricultori au beneficiat de creşterea subvenţiilor la hectar, de la 139 euro în 2013 la 159 euro în 2014 şi de plăti complementare de la bugetul de stat.

"Această informare este adresată tuturor românilor, nu neapărat pentru a convinge un candidat la alegerile prezidenţiale care susţine că nu are încredere în datele trunchiate, bineînţeles între ghilimele, prezentate de instituţii ale statului. Sper că Eurostat nu este considerată o instituţie care transmite aceste date doar pentru că România este în campanie electorală", a spus Vâlcov într-o declaraţia de presă despre raportul publicat vineri de Eurostat.

AGERPRES