Economia are de suferit daca avem probleme de tip familial, iar echilibrul vine din imbinarea celor doua – cariera si familie.

„Economicul are de suferit daca noi nu suntem performanti, chiar daca vorbim de performanta in plan sexual sau in planul relatiilor familiale”, este de parere psihologul Augustin Cambosie. „Imperativul social de care trebuie sa tinem cont ne dicteaza din ce in ce mai mult sa fixam, sa consolidam cat mai mult bucata de profesionalism, cariera, iar acest lucru se face numai in detrimentul vietii de familie”, a adaugat el.

„Relatia noastra cu cariera este mai degraba un construct al unei manipulari de tip social.Societatea ne cere sa facem cariera, iar noi ascultam de aceasta cerinta a societatii pentru ca daca n-am face-o am fi exclusi”, a spus el.

 

Cambosie considera ca viata curenta ne invata ca, exceptiile de la locul de munca in care nu putem pastra un program fix, au devenit un fel de regula. „Adica este exceptional sa mai stam opt, noua sau zece ore la serviciu. Uzanta este sa stam cat e nevoie si uzanta ne spune ca e nevoie sa stam mai mult de zece ore, ca e nevoie sa venim si sambata si duminica, ca e nevoie sa fim adusi din concedii sau ca e nevoie sa ni se aprobe concediul nu cand vream noi sau cand vrea familia, ci cand se poate”.

E important sa ne gandim permanent la viata personala, pentru ca exista riscul sa raspundem unei comenzi sociale si sa uitam de propriile noastre nevoi. „Sunt din ce in ce mai multi tineri singuri, nu sunt intr-o relatie,  si singura lor modalitate de relationare este internetul”, sustine Cambosie.

„Nu e benefic pentru nici o companie sa aiba oameni stresati, oameni bolnavi sau oameni care si-au alterat randamentul pentru ca ceva in echilibrul lor, in economia lor psihica s-a rupt”, a explicat el.

În concluzie, o persoana fericita este cea care a izbutit sa realizeze un echilibru intre viata de cuplu si cea profesionala.