Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul în Arlington (statul Virginia), a câştigat un contract cu preţ fix în valoare maximă de 134.151.953 dolari pentru dezvoltarea şi construirea unui sistem de apărare antirachetă la Deveselu, în România, a anunţat Ministerul american al Apărării pe site-ul său, într-o postare datată miercuri, 10 iulie.

‘Lucrările vor fi realizate în România şi la Morrestown, New Jersey. Pentru această licitaţie este alocat un mixt de fonduri pentru construcţii militare din anul fiscal 2013 şi fonduri din anul fiscal 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare şi inginerie în valoare de 77.815.692 dolari’, potrivit anunţului făcut de Pentagon. Ministerul american al Apărării a mai precizat că licitaţia a fost anunţată pe Internet şi că s-au primit opt oferte. Activitatea de contractare a revenit în sarcina Corpului de Ingineri al Armatei din Wiesbaden (Germania).

Potrivit site-ului MAE, la 17 septembrie 2009, preşedintele SUA a anunţat decizia de a dezvolta sistemul american de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense), care să protejeze mai bine forţele desfăşurate în Europa şi în teatrele de operaţii, atât americane, cât şi ale aliaţilor, precum şi teritoriul SUA şi al aliaţilor lor. La 4 februarie 2010, SUA au invitat oficial România să participe la sistemul antirachetă. În aceeaşi zi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului administraţiei Barack Obama de abordare adaptivă în etape a sistemului de apărare antirachetă în Europa. După mai multe runde de consultări, la 13 septembrie 2011 a avut loc semnarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România. La 6 decembrie 2011, acordul bilateral a fost ratificat de Parlamentul României.

Sursa: Agerpres