Sezonul filmelor de toamnă a debutat în forță, sub semnul unor comedii romantice ca: „Midnight in Paris“ regizat de Woody Allen și „Friends with Benefits“, care îi are ca protagoniști pe cântărețul Justin Timberlake și pe Mila Kunis. Ambele producții au fost lansate la începutul lunii și au reușit să strângă încasări de aproape un milion de lei. Nu s-au lăsat mai prejos nici continuările celebrelor serii „Pirații din Caraibe“, „Harry Potter“, „Hangover“ sau „Transformers“, care domină împreună box-office-ul românesc încă din vară, cu peste 800.000 de spectatori și cu încasări de circa 16,2 milioane de lei. Principalii distribuitori de film din România mizează în continuare pe filme de acțiune, animații 3D, dar și pe comedii. Filmele independente sau europene rămân, încă, o nișă, într-o ţară în care aproape jumătate din filmele distribuite sunt producții americane.

O misiune imposibilă, doi pumni de oțel și trei muschetari

Dacă înainte filmele noi ajungeau cu întârziere de o lună în cinematografele din România, acum, spectatorii se pot bucura de filme în premieră la cel mult două săptămâni de la data lansării în străinătate. În România există peste 30 de distribuitori de film, care dețin drepturi de difuzare pentru filmele produse de studiouri mari din SUA, cum ar fi Fox sau Sony, dar și pentru filme de autor sau independente. Ro-Image a distribuit cele mai multe filme în 2010 și mizează, în sezonul de toamnă-iarnă, pe producții pentru toate gusturile.

Amatorii de acțiune pot vedea continuarea seriei „Misiune Imposibilă“, care se numește „Ghost Protocol“.

Cel de-al patrulea film din seria care a generat încasări totale de peste două miliarde de dolari în toată lumea.
Romanticii pot urmări ecranizarea unui roman de mare succes, „One Day“, cu Rachel Weisz și cu noul „James Bond“, actorul Daniel Craig, sau un film inspirat din povestea recentului crah financiar, „Margin Call“, în care Demi Moore revine pe ecrane alături de Kevin Spacey.

Ro-Image îl aduce și pe Mr. Bean din nou în România, de data aceasta în postura de superagent în serviciul secret al reginei Marii Britanii, în a doua parte a comediei „Jonnhy English Reborn“.

Rowan Atkinson se întoarce la rolul de agent secret în comedia „Jonny English Reborn“, de data aceasta în serviciul monarhiei britanice

Doi dintre cei mai îndrăgiți actori de comedie de la Hollywood, Eddy Murphy și Ben Stiller, se reunesc în producția „Tower Heist“, care are premiera pe 4 octombrie.

Ben Stiller şi Eddie Murphy sunt simpli angajaţi la un complex luxos de apartamente și pun la cale un plan de răzbunare copios împotriva celui care i-a furat

Intercom Film îl aduce în toamna aceasta pe marile ecrane pe eroul de benzi desenate TinTin, în „Aventurile lui TinTin: secretul licornului“, dar mizează cel mai mult pe comedia „Jack and Jill“, cu Adam Sandler, Katie Holmes și Al Pacino, care își joacă propriul rol.

Forum Film, distribuitor al pro­ducțiilor Disney în România, aduce pe 7 octombrie filmul de acțiune „Real Steel“, cu Hugh Jackman în rolul principal, o poveste despre roboți umanoizi care practică boxul, antrenaţi și coordonați de oameni. Distribuitorul speră să atragă spectatori și cu drama „The Help“, în care actrița Emma Stone interpretează o scriitoare la început de carieră, chiar în timpul mișcărilor pentru drepturi civile din anii ’60, din SUA.

Reprezentanții Media Pro cred că filmul care va deschide seria succeselor va fi „The Three Musketeers“, realizat în 3D, care va avea premiera pe 14 octombrie. Producția îi are ca protagonișți pe Orlando Bloom și Milla Jovovich și va avea parte de o lansare spectaculoasă în România, la care vor participa aceiași cascadori români care au filmat scenele de acțiune din film.

Pentru fanii genului, filmul „Immortals“ 3D va fi la fel de apreciat ca și „300“ sau „Thor“. Ultima ecranizare a cărții de mare succes a lui Stephanie Meyer, „Twilight Saga: Breaking Down“, este cel mai așteptat film distribuit de Media Pro și va avea premiera pe 18 noiembrie. Pinguinii simpatici din „Happy Feet“ revin tot în 3D pe ecrane la sfârșitul lunii noiembrie, însuflețiți de aceleași voci inconfundabile, ale lui Robbie Williams și Nicole Kidman.

Film animat 3D, inspirat din benzi desenate, despre care crede că va avea un succes mai mare decât Garfield

Independența Film a reușit anul trecut performanța de a fi pe locul doi în topul distribuitorilor de lungmetraje din România, deși distribuie mai ales filme de autor, independente. În toamna aceasta, cele mai așteptat filme pe care le aduce Independența Film în cinematografe sunt „Melancholia“ lui Lars Von Trier și „La piel que habito“, regizat de Pedro Almodovar. 

Motanul Încălţat, personajul secundar din Shrek, cu vocea lui Antonio Banderas, are acum propria aventură animată

Românii, cinefili tot mai înfocați

Tehnologia a modelat mult gusturile românilor în materie de film, pentru că cel mai vizionat film al deceniului a fost „Avatar“, film 3D, care a strâns peste 800.000 de spectatori în doi ani. „Oamenii caută să se relaxeze după o zi sau o săptămână de muncă la un film spectaculos, care nu cere o atentie sporită sau o implicare intelectuală importantă“, spune Lucian Maier, critic de film. „Spectatorii apreciază aici claritatea, luminozitatea și profunzimea imaginii“, spune Gloria Sauciuc, redactor-șef la Cinemagia.ro, cel mai complex site autohton dedicat filmului.

Numărul de ecrane s-a dublat în ultimii cinci ani, ajungând la 194, dar se anunță și alte deschideri de cinematografe. „Estimăm o creștere cu 10% a numărului de spectatori în 2012, ceea ce înseamnă că piața va ajunge la 7,5 milioane de spectatori“, spune Raluca Moroianu, director de marketing la Media Pro Distribution. Filmele de autor mai au de parcurs un drum lung spre topul preferințelor spectatorilor români: „Lipsește o rețea alternativă de cinematografe, care să pună accent mai mult pe filmele independente și europene“, crede Antoine Bagnaninchi, director la Independența Film.

TOTALUL LUNGMETRAJELOR DISTRIBUITE ÎN CINEMATOGRAFE, DUPĂ ȚARA DE ORIGINE:
În 2010, ponderea distribuției filmelor românești a ajuns la 17,1% față de 10,6%, cât era în 2009. Producțiile americane au cea mai mare pondere,
de 44,4%, iar filmele europene au ajuns la o pondere de 34,5% anul trecut.

TOP BOX OFFICE

Pirates of the Caribbean: ON STRANGERS TIDES
(Pirații din Caraibe: Pe ape mari și tulburi)
Spectatori: 346.045
Încasări: 6,7 milioane lei
Forum Film România

THE HANGOVER PART II
(Marea Mahmureală 2)
Spectatori: 201.510
Încasări: 3,2 milioane lei
MediaPro Distribution

Transformers: dark of the moon
(Transformers 3)
Spectatori: 166.458
Încasări: 3.4 milioane lei
Ro Image 2000

Harry Potter and the deathly hallows
(Harry Potter și talismanele morții 2)
Spectatori: 149.198
Încasări: 2,9 milioane lei
Harry Potter și talismanele morții 2
MediaPro Distribution

Horrible bosses
(Șefi de coșmar)
Spectatori: 95.835
Încasări: 1,5 milioane lei
MediaPro Distribution

SURSA: Cinemagia.ro, perioada
12-18 septembrie 2011