Rezultatele finale sunt așteptate zilele acestea, dar majoritatea voturilor au fost deja numărate. Datele arată o imagine care este destul de diferită de ceea ce se știe în Bulgaria în ultimii mai bine de 10 ani. Și dacă pentru oamenii cu mai multă experiență nu s-a întâmplat nimic nou, bulgarii tineri sunt martorii unei schimbări nemaivăzute până acum, transmite Dnevnik.

Cel puțin cinci lucruri s-au schimbat

1. Pentru prima dată de la înființare, partidul GERB și liderul său, Boiko Borisov, sunt într-o poziție slabă;

2. Trei noi forțe politice intră în Adunarea Națională și înlocuiesc aproape jumătate dintre membrii acesteia;

3. Cele trei mari partide politice – GERB, Partidul Socialist Bulgar, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL), care în perechi sau individual ar putea decide totul, nu mai sunt azi cele trei forțe politice majore;

4. naționaliștii rămân în afara parlamentului pentru prima dată în ultimii 16 ani;

5. Bulgarii din străinătate nu numai că votează mai mult decât înainte, dar sunt deja un factor-cheie pentru rezultatul final. Dar să le luăm pe rând.

GERB și Borisov sunt într-o poziție slabă

Datele Comisiei Electorale Centrale după numărarea a aproape 100% din procesele verbale arată că GERB este cea mai mare forță politică din Bulgaria, cu un sprijin de 26% și aproximativ 800.000 de buletine de vot depuse în urne pentru această formațiune. Aceasta este cu jumătate mai puțin decât cele 1.678.641 de voturi câștigate în 2009, ceea ce a adus apoi 39,72% și prima victorie a GERB. Rezultatul de acum este mult mai slab decât cele 1.147.292 de voturi primite acum 4 ani.

Situația de astăzi nu poate fi comparată nici măcar cu 2013, care este cel mai slab an din istoria GERB. Atunci, partidul lui Borisov a câștigat alegerile cu 1.081.605 voturi, dar a rămas în opoziție. Totuși, nu contează doar numerele. În 2013, Boiko Borisov a rămas în opoziție, iar BSP și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au ales guvernul lui Plamen Oreșarski cu ajutorul „soluției de aur” de la Ataka. Nu au existat alte partide în Parlament, iar GERB a rămas nu numai singura opoziție, ci și o opoziție puternică.

Protestele care au început după alegerea deputatului MDL, Delian Peevski, ca președinte al Agenției de Stat pentru Securitate Națională (DANS) au făcut ca și căderea guvernului să fie doar o chestiune de timp. Apoi așa-numita dreaptă urbană a creat Blocul Reformator, cu care Borisov a format ulterior al doilea său guvern.

Astăzi, pare aproape imposibil ca Borisov să poată forma o coaliție cu unul dintre partidele din parlament pentru a forma un al patrulea guvern. Evident, situația mai dificilă l-a determinat pe Borisov să propună „pace” și să vorbească despre un „guvern de experți”.

Trei noi forțe politice intră în Adunarea Națională de la Sofia – „Există un astfel de popor” a lui Slavi Trifonov, Bulgaria Democrată a lui Hristo Ivanov și Atanas Atanasov și formațiunea „Ridică-te! Mafia, afară!” a lui Maia Manolova și a așa-numitului „Trio otrăvitor”. Se așteaptă ca cele trei formațiuni să aibă împreună peste 90 de deputați în parlamentul format din 240 de locuri. Aproape jumătate din Adunarea Națională va fi schimbată.

Acest lucru nu este însă inedit, dar ultima dată s-a întâmplat tocmai în 2009, când noul atunci partid GERB a câștigat alegerile. Anterior, mișcarea fostului țar înlocuise jumătate din parlament în 2001, iar prima schimbare majoră din istoria democratică a avut loc în 1990, când mai mult de o treime dintre necomuniști au intrat în Adunarea Națională.

Cei trei mari nu mai sunt

În ultimii 30 de ani, în parlamentele bulgare imaginea arăta mai mult sau mai puțin astfel – pe de o parte, avem un mare partid de centru-dreapta, pe de altă parte e vorba de fostul Partid Comunist (BSP), iar la mijloc este partidul turcilor bulgari (MDL).

Primul ingredient s-a schimbat de-a lungul anilor – mai întâi a fost Uniunea Forțelor Democrate, apoi Mișcarea Națională Simeon II, în cele din urmă GERB. Dar nimic altceva nu s-a schimbat și aceștia au fost cei trei mari din politica bulgară care au decis totul. Au obținut de fiecare dată primele trei locuri la alegeri.

Astăzi lucrurile nu mai stau astfel. GERB este din nou pe primul loc, dar vorbim deja de o poziție a lor de neinvidiat. BSP a rămas abia pe locul trei, înlocuită de formațiunea „Există un astfel de popor”, iar MDL a concurat până în ultimul moment pentru locul trei cu Bulgaria Democrată.

BSP a înregistrat cea mai slabă prestație a sa din perioada post-comunistă. Rezultatul nu dă niciun motiv de mândrie nici pentru formațiunea etnicilor turci MDL.

Aceasta poate fi o schimbare temporară, dar puțin probabil. Cele două noi forțe politice demonstrează deja forță în anumite segmente – partidul lui Slavi Trifonov este primul în două regiuni din Bulgaria, precum și în rândul bulgarilor din străinătate, iar Bulgaria Democrată este pe primul loc în Sofia, devansând chiar și GERB.

Naționaliștii au dispărut

În 2005, Ataka a intrat pentru prima dată în Adunarea Națională și acesta a fost un precedent. Naționaliștii nu mai reușiseră niciodată să treacă pragul electoral. De-a lungul anilor, nu numai participarea naționaliștilor a devenit frecventă, ci și coridorul sanitar creat la început în jurul lor a fost treptat înlăturat.

În 2017, naționaliștii au devenit deja oficial parte din guvern și au primit ministere, inclusiv un ministru al apărării și viceprim-miniștri. Coaliția dintre VMRO, Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei și Ataka (Patrioții Uniți) nu numai că au primit posturi, dar a lăsat urme serioase și în politica celui de-al treilea guvern al lui Borisov.

Naționaliștii au purtat un război împotriva valorilor democrației liberale, au avut o campanie de știri false împotriva Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, așa-numita Convenție de la Istanbul și au forțat guvernul să renunțe la aceasta. Naționaliștii au blocat modificările legislației sociale legate de protecția copiilor în situații de risc, iar la sfârșitul mandatului au forțat GERB să blocheze începerea negocierilor Macedoniei de Nord pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Rezultatele arată că niciunul dintre partidele naționaliste nu intră în parlament și nu va fi nimeni în următoarea Adunare Națională care să intimideze cu probleme de „gen” (cu excepția cazului în care BSP își menține cursul către mesaje de extremă dreapta). Dar o schimbare în ceea ce privește Macedonia de Nord este puțin probabilă, deoarece poziția VMRO este împărtășită de socialiști și de partidul lui Slavi Trifonov.

Bulgarii din străinătate sunt deja demni de luat în calcul

Până în prezent, votul bulgarilor din afara Bulgariei a fost diferit într-o oarecare măsură de cel din Bulgaria. În mod tradițional, un sprijin semnificativ pentru MDL vine din Turcia, în timp ce în țările occidentale, majoritatea oamenilor votează în mod tradițional pentru cei care „înving BSP”, adică pe foștii comuniști. La început, aici a fost Uniunea Forțelor Democrate, apoi a devenit Mișcarea Națională Simeon II, iar în cele din urmă GERB. Multă vreme, peste jumătate din voturile din străinătate s-au îndreptat către Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți.

În 2021 am asistat la o participare fără precedent a bulgarilor din întreaga lume. Un număr record de secții de vot au fost deschise în afara țării – 465. Votul a fost masiv, au existat cozi și cu o organizare mai bună voturile ar fi fost mult mai multe.

Peste 30% dintre bulgarii din întreaga lume au dat un vot pentru „Există un astfel de popor”, iar alți 20% au ales Bulgaria Democrată. Aceste voturi au contribuit la performanța puternică a partidului lui Slavi Trifonov, care a reușit să devanseze BSP. De asemenea, a ajutat și Bulgaria Democrată să ajungă din urmă MDL și să devină una dintre forțele politice majore.

Sursă foto: Dreamstime