Ce va aduce referendumul pentru Brexit? Bursele şi lira sterlină cresc, dar marile companii se tem şi cer rămânerea în UE

Britanicii sunt chemaţi să se pronunţe joi pentru rămânerea sau ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană. Evenimentul generează în economia mondială efecte dintre cele mai contradictorii.

Referendumul pentru Brexit impulsionează pieţele de capital. Bursa de la Wall Street a deschis miercuri în creştere pentru a treia zi consecutiv. 

Indicele Dow Jones s-a apreciat miercuri cu 0,18%, ajungând la valoarea de 17.861,64 puncte, în creştere cu 31,91 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor's 500 s-a apreciat cu 0,14%, ajungând la valoarea de 2.091,91 puncte, în creştere cu 3,01 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

De asemenea, bursele de la Paris, Londra şi Frankfurt au avut miercuri deschideri pozitive.

Producătorii din Germania se tem

Totuşi, există şi reacţii negative. Circa 38% dintre companiile din sectorul de producţie din Germania se tem că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va avea un efect negativ asupra afacerilor lor, conform unui sondaj realizat de Institutul german de Investigaţii Economice (Ifo), relatează agenţia EFE

Restul de 61% dintre companii nu prevede consecinţe în cazul unui Brexit şi 1% consideră că ieşirea Marii Britanii din UE va avea consecinţe pozitive.

Companiile mari, cu peste 500 de angajaţi, sunt cele mai neliniştite, 53% dintre acestea preconizând efecte negative ale unui Brexit.

Mai puţin prosecco? "Lira se va devaloriza"

La rândul lor, producătorii de prosecco, celebrul vin spumant italian, sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, în condiţiile în care, în 2016, aceasta a devenit prima lor piaţă de export, transmite AFP.

Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii, scrie Agerpres.

"Brexit, care ar declanşa o devalorizare a lirei sterline, ar putea avea un impact serios asupra relaţiilor comerciale", a subliniat, miercuri, Coldiretti, cea mai importantă organizaţie de agricultori din Italia, cu o zi înainte de referendumul din Marea Britanie.

Dar lira sterlină e pe val

Lira sterlină se apropie însă de maximul ultimelor cinci luni în raport cu dolarul, în condiţiile în care şansele ca Marea Britanie să rămână în UE au crescut considerabil, potrivit estimărilor din piaţă, scrie Bloomberg.

Moneda britanică se apropie de cea mai bună săptămână din ultimii şase ani, în urma semnalelor scăderii suportului popular pentru Brexit, cauzat în mare parte de uciderea deputatei Jo Cox săptămâna trecută.

Un indice al "pariurilor", realizat de Oddschecker, plasează probabilitatea rămânerii în UE la 79%, faţă de 63%, pe 14 iunie, chiar dacă diferenţele din sondaje nu sunt încă definitorii.

Lira sterlină a crescut cu 0,2%, la 1,4676 dolari, după ce se apreciase marţi la 1,4783, cel mai puternic nivel de pe patru ianuarie.

Şi euro s-a apreciat în raport cu dolarul, la 1,12 dolari/euro, în creştere cu 0,17%.

Şefii companiilor din Marea Britanie spun "NU Brexit"

Aproape 1.300 de directori de companii din Marea Britanie au trimis o scrisoare cotidianului The Times în care se pronunţă în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, înaintea unui Referendum istoric care va avea loc joi, transmite AFP.

"O ieşire a Marii Britanii din UE ar însemna incertitudine pentru firmele noastre, mai puţine schimburi comerciale cu Europa şi mai puţine locuri de muncă, în timp ce apartenenţa la UE este favorabilă activităţii muncii şi locurilor de muncă. Iată de ce în data de 23 iunie susţinem rămânerea Marii Britanii în UE", se arată în scrisoarea publicată miercuri de cotidianul britanic, potrivit Agerpres.

Printre semnatarii acestei scrisori se regăsesc preşedinţi ai consiliilor de administraţie, directori generali, administratori şi fondatori de companii de diverse mărimi care angajează un total de 1,75 milioane de persoane. Printre ei se numără şi directorii a 51 din cele 100 de companii incluse în FTSE-100, principalul indice al Bursei de la Londra.

Jaguar Land Rover: "Ne-ar costa 1,3 mld. lire sterline"

Oficialii companiei britanice Jaguar Land Rover, deţinută de indienii de la Tata Motors estimează că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană le-ar putea reduce profitul cu nu mai puţin de 1,3 mld. euro (1 mld. lire sterline) în următorii patru ani.

Speriaţi de o astfel de evoluţie a situaţiei, cei de la Jaguar Land Rover (JLR) au menţionat că ar putea încerca să îşi deschidă un sediu secundar în Europa continentală în afara celui de la Coventry.

Tot ca efect, JLR va stopa temporar şi reanaliza investiţia în noua uzină din Slovacia, precum şi contractul de leasing pentru pista de teste de la Silvestone. Conform oficialilor JLR, aceste măsuri ar putea fi rezultatul unui aşa-numit "worst case scenario" care ia în calcul întoarcerea Marii Britanii la reglementările Organizaţâiei Mondiale a Comerţului (WTO), inclusiv pentru zona europeană fapt ce ar genera o creştere a preţurilor cu 10% pentru produsele finite vândute în Uniunea Europeană şi o taxă de import de 4% pentru componente.

Statistica arată că JLR vinde în UE circa un sefrt din totalul de 520.000 de unităţi comercializate anual.