USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CCR ”o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie”.
Pentru a discuta noua situație creată, miniştrii au întrerupt şedinţa săptămânală a Guvernului pentru a discuta despre decizia Curţii Constituţionale.
Judecătorii CCR au luat decizia după ce Opoziția a considerat că prin legea pentru comasarea alegerilor se încalcă articolul 1 din Constituţie privind separarea puterilor în stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internaţionale – respectiv Codul bunelor practici în materie electorală, dar şi articolele 15, 36, 37, 124 şi 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de consilii.

Guvernul şi-a angajat răspunderea, în decembrie 2011, în faţa Parlamentului, pe proiectul de lege privind organizarea alegerilor parlamentare şi locale din anul 2012 în aceeaşi zi. Executivul a motivat necesitatea comasării alegerilor prin faptul că astfel s-ar evita derapajele electorale din anul 2012. Proiectul de lege nu prevede şi reducerea numărului de parlamentari.