Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) va colabora cu Ambasada Georgiei la Bucuresti pentru a pune la punct proiecte care sa conduca la intensificarea schimburilor comerciale romano-georgiene.

Un prim palier de colaborare identificat de  presedintele CCIB, Sorin Dumitriu, este cel energetic, partea romana putand participa la modernizarea unor rafinarii in Georgia, precum si la construirea unor depozite de gaze in aceasta tara. Potrivit presedintelui lui Dumitriu, livrarea de echipament romanesc pentru agricultura georgiana, colaborarea in sectorul metalurgic si cooperarea in industria aeronautica (in domeniul avioanelor usoare, elicopterelor, precum si in diverse proiecte de cercetare) sunt alte directii in care se pot dezvolta relatiile romano-georgiene.

De asemenea, in opinia ambasadorului gerogian la Bucuresti, Levan Metreveli nu este de neglijat nici dezvoltarea cooperarii in industria usoara (textile, incaltaminte), industria lemnului, precum si in ceea ce priveste produsele ecologice (vin, fructe sau legume).

O alta posibilitate de intensificare a relatiilor economice dintre cele doua tari sugerata de presedintele CCIB este crearea de companii cu capital mixt, formula prin care credibilitatea celor doi parteneri este verificabila si care permite finantarea afacerilor si din alte surse decat cele proprii ale investitorilor.

Pe de alta parte, Sorin Dimitriu a subliniat necesitatea existentei unui cadru reglementat al contactelor dintre cele doua parti prin semnarea unor protocoale de colaborare intre structurile camerale din cele doua tari. In acest context, Dimitriu a solicitat sprijinul Ambasadei Georgiei la Bucuresti, in vederea facilitarii contactelor dintre CCIB si Camera de Comert din Tbilisi si dintre Camera Nationala a Romaniei si Camera de Comert si Industrie din Georgia, pentru semnarea unor astfel de protocoale, urmand ca intr-o a doua etapa, structurile camerale din cele doua tari sa fie implicate in actiuni concrete, adica organizarea unor misiuni economice si a unor forumuri de afaceri, precum si participarea la targuri si expozitii.

Potrivit CCIB, volumul schimburilor economice dintre Romania si Georgia este modest, cifrandu-se la doar 90 milioane dolari.