Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti (CCIB) isi intensifica activitatea in Balcani si va organiza in luna mai o misiune economica in Macedonia, Albania, Bosnia-Hertegovina. Mai mult, CCIB, intentioneaza sa deschida o reprezentanta la Skopje, care va deservi intreaga regiune balcanica. In acest sens, Camera bucuresteana va semna un acord de colaborare cu CCI Skopje.

De asemenea, CCIB a anuntat ca va colabora cu Ambasada Republicii Macedonia pentru a facilita contactele dintre mediile de afaceri din cele doua tari. Aceasta reprezentanta se doreste a fi un cap de pod pentru investitorii romani care aleg Macedonia.

Potrivit E.S. Ljupco Arsovski, companiile straine ce investesc in industria ospitalitatii din Macedonia, in special tour-operatorii si agentiile de turism, beneficiaza de facilitati importante.

„Dinamizarea schimburilor comerciale se poate face prin intermediul acestei reprezentante. Ea va avea rolul de a promova oportunitatile de afaceri din Romania in cadrul unor conferinte, seminarii si mese rotunde“, a declarat presedintele CCIB, Sorin Dimitriu.

Proiectele CCIB vor fi asistate, potrivit presedintelui Camerei, de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si, punctual, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Schimburile economice romano-macedonene au ajuns in anul 2008 la suma de 110,15 milioane de euro, in crestere cu circa 47% fata de anul precedent.

La nivelul anului trecut, Romania a exportat in Macedonia marfuri in valoare de 86,82 milioane de euro (+48,9% fata de 2007) si a importat produse in valoare de 23,33 mil. euro (+39,1% comparativ cu anul precedent).