Boala care se extinde rapid în România. S-au înregistrat peste 13.000 de cazuri

SURSA FOTO: Dreamstime

În România, de la 1 ianuarie 2023 până pe 21 aprilie 2024, s-au înregistrat peste 13.000 de cazuri de rujeolă. Au fost înregistrate și decese în rândul celor bolnavi de rujeolă.

De la 1 ianuarie până pe 21 aprilie, s-au înregistrat peste 13.000 de cazuri de rujeolă

S-au înregistrat peste 13.000 de infectări în perioada 1 ianuarie 2023 – 21 aprilie 2024, cu raportări săptămânale. Din nefericire, au avut loc și decese. Ultimul deces a fost înregistrat în săptămâna 14 aprilie-21 aprilie. A decedat o persoană cu comorbidități, care avea sindrom imuno-deficitar dobândit HIV, tuberculoză, hepatită tip B și o stare generală afectată.

Este important istoricul vaccinării antirujeolice în acest caz și în cazurile anterioare. Această săptămână este dedicată vaccinării de către Regiunea Europeană a OMS. Este esențial să se reamintească beneficiile, necesitatea și siguranța vaccinării pentru vaccinurile pentru care există un program de vaccinare.

România se află într-o situație favorabilă, comparativ cu multe alte state. România are un program național de vaccinare care acoperă majoritatea vaccinurilor necesare, atât din punct de vedere al serurilor, cât și al administrării prin medicii de familie.

Rata de acoperire vaccinală a scăzut la nivel internațional

La nivel internaţional, rata de acoperire vaccinală a scăzut de la 86% (2019) la 81% (2021). La nivel național, însă, ea se situează puțin peste 80% din populația generală. Scăderea ratei de vaccinare îngrijorează experții medicale. Unii părinți, de exemplu, refuză să-și vaccineze copiii.

„Ca rată de acoperire ne situăm un pic peste 80% din populaţia generală, dar trebuie să spunem că în 1990 România era unul dintre statele campioane ale vaccinării, aproape de 97%.

Scăderea ratei de vaccinare este acel indicator care ne îngrijorează. În populaţia generală avem din ce în ce mai multe persoane care refuză vaccinarea şi ceea ce este din nou îngrijorător este că o parte din aceste persoane sunt cele care nu pot să decidă pentru sine.

Vorbim de situaţia copiilor pentru care părinţii, deşi provin din cohorte vaccinate care au beneficiat de protecţia vaccinului în copilăria şi viaţa lor adultă, sunt în situaţia de a refuza acest beneficiu pentru copii.

Şi acest lucru este îngrijorător pentru că aceşti copii devin vector, devin sursă de virus, devin izvor pentru diverse focare şi astfel ne putem situa în situaţia unei epidemii regionale, cum este situaţia epidemică rujeolică în România”, a declarat Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, în cadrul unui interviu acordat pentru Medika TV.

Ioana Stăncel (SURSA FOTO: Facebook, Ioana Stancel)

14 oameni și-au pierdut viața din cauza rujeolei

Conform ultimului raport al Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 – 21 aprilie 2024, în România s-au înregistrat 13.113 cazuri confirmate de rujeolă și 14 decese asociate acestei boli. Distribuția deceselor este următoarea: 4 în județul Brașov, 4 în Municipiul București, 2 în județul Argeș, 2 în județul Giurgiu, 1 în județul Mureș și 1 în județul Sibiu.

Cel de-al 14-lea deces a fost înregistrat în județul Giurgiu și a afectat o femeie în vârstă de 34 de ani. Femeia nu avea istoric de vaccinare antirujeolică și prezenta următoarele comorbidități: infecție HIV/SIDA clasa C3, tuberculoză pulmonară, hepatită cronică cu VHB și cașexie.