"Incendierea unor clădiri şi maşini, distrugerea unor bunuri, punerea oamenilor în pericol: nu există vreo scuză pentru aşa ceva, acestea sunt acte criminale", a declarat Obama într-un discurs susţinut de la Chicago.

"Nu am nicio simpatie pentru cei care îşi distrug propriile comunităţi", a adăugat el.

"Există mijloace constructive pentru exprimarea frustrărilor", a continuat preşedintele american, recunoscând că, în cadrul unor comunităţi, predomină sentimentul că "legile nu sunt aplicate întotdeauna în aceeaşi manieră şi în mod echitabil".

"Nu am văzut niciodată o lege privind drepturile civile, sănătatea sau imigraţia să devină realitate pentru că o maşină a fost arsă", a subliniat el. "Aceasta s-a întamplat pentru că oamenii au votat, s-au mobilizat, s-au organizat, au căutat răspunsuri politice mai bune pentru a-şi rezolva problemele", a precizat Barack Obama.

Discursul lui Obama a fost întrerupt de mai multe orri de cei prezenţi, fapt care a încălzit spiritele.

Decizia unui mare juriu popular de a nu-l pune sub acuzare pe poliţistul Darren Wilson, care l-a ucis la 9 august pe Michael Brown, un tânăr de culoare care nu purta armă a inflamat străzile orăşelului Ferguson, o suburbie a oraşului Saint Louis. Numeroase magazine din zona postului de poliţie au fost jefuite şi incendiate.

Guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, a anunţat mobilizarea a aproximativ 2.200 de membri ai Gărzii Naţionale în faţa caselor, magazinelor şi a o sută de locuri-cheie din Ferguson.