O confruntare cu SUA ar fi o catastrofă pentru întreaga lume. Acest mesaj a fost transmis de ministrul chinez al Apărării, generalul Li Shangfu. El a susținut că un război cu SUA ar fi un „dezastru insuportabil” pentru omenire.

Semnalul, transmis în primul său discurs important de când a preluat această funcţie, vine pe fondul declarațiilor făcute anterior de SUA, care a arătat că un distrugător chinez a efectuat manevre „nesigure” în apropierea unei nave de război americane în strâmtoarea Taiwan.

Unele ţări intensifică o cursă a înarmării în Asia

Generalul Li Shangfu a avertizat că „unele ţări” intensifică o cursă a înarmării în Asia, dar consideră că lumea este suficient de mare atât pentru China, cât şi pentru SUA, iar cele două superputeri ar trebui să caute un teren comun.

Marina americană a declarat, anterior, că un distrugător chinez a navigat „într-o manieră nesigură” în apropierea unei nave de război americane în timp ce aceasta tranzita strâmtoarea Taiwan împreună cu nave canadiene.

China a criticat ambele ţări pentru „provocarea deliberată a riscurilor”, în timp ce SUA şi Canada au spus că navigau acolo unde le permite dreptul internaţional, a arătat BBC.

SUA,  acuzată de mentalitate de Război Rece

Generalul Li Shangfu, care a devenit ministru al Apărării în luna martie, a acuzat SUA de „mentalitate de Război Rece” şi a declarat că acest lucru „sporeşte considerabil riscurile de securitate”. El a menționat că Beijingul nu va permite ca patrulele navale ale SUA şi ale aliaţilor săi să fie „un pretext pentru a exercita hegemonia în domeniul navigaţiei”.

Întrebat despre incidentul din strâmtoarea Taiwan, el a spus doar că ţări din afara regiunii sunt responsabile pentru creşterea tensiunilor.

Beijingul a respins o solicitarea SUA pentru o întâlnire directă

Ministrul chinez a vorbit la Dialogul Shangri-La din Singapore, singura reuniune anuală de securitate din regiunea Asia-Pacific. Beijingul a respins o solicitare anterioară a SUA pentru o întâlnire directă cu această ocazie între el şi şeful Pentagonului, care să dezamorseze tensiunile. China a refuzat întâlnirea în semn de protest faţă de sancţiunile impuse generalului Li de către SUA în 2018 din cauza achiziţiilor de arme din Rusia.

La rândul său, la summitul din Singapore, secretarul american al apărării Lloyd Austin a reproşat Chinei că refuză să poarte discuţii în domeniul militar. Tonul „moderat” al ministrului chinez al apărării semnalează faptul că discuţiile cu omologul său american sunt posibile, însă Washingtonul trebuie să ridice mai întâi sancţiunile împotriva oficialului chinez, a declarat Zhou Bo, un ofiţer în retragere din Armata Populară de Eliberare a Chinei.