Aceste rezultate, difuzate după numărarea a 88,4% din buletine, arată că 1.649.239 de persoane au votat de două ori "da" la întrebările "Catalonia să fie stat?" şi "dacă da, doriţi să fie independent?", a anunţat Joana Ortega, vicepreşedinta Executivului.

Potrivit lui Ortega, cel puţin două milioane de persoane au participat la consultare. Este vorba în principal despre simpatizanţi ai cauzei separatiste, care s-au prezentat în secţiile de votare din puternica regiune din nord-estul Spaniei cu 5,7 milioane de locuitori.

Potrivit acestor rezultate, 10,1% dintre participanţi au votat "nu" la a doua întrebare, 0,98% au introdus în urne buletine în alb, iar 4,55% au votat "nu" la ambele întrebări.

Aproximativ 5,4 milioane de catalani puteau, în mod teoretic, să participe la această consultare, deschisă inclusiv tinerilor cu vârsta de peste 16 ani şi străinilor rezidenţi în Catalonia. Catalanii din străinătate – New York, Sydney, Paris – puteau, de asemenea, să participe la consultare.

Preşedintele catalan Artur Mas a apreciat că votul consultativ privind independenţa organizat duminică în Catalonia a fost "un succes total"

„Peste două milioane de persoane înseamnă un succes total în condiţiile" actuale, a declarat el duminică seara.

Potrivit lui Artur Mas, Catalonia a demonstrat, în cadrul votului consultativ, că "vrea să se guverneze singură" şi a denunţat "miopia" şi "indiferenţa" Guvernului spaniol.

În schimb, ministrul spaniol al Justiţiei, Rafael Catala, a apreciat, de asemenea duminică seara, că votul simbolic privind independenţa Cataloniei este "un act de propagandă", "steril şi inutil".

Organizând scrutinul, Artur Mas, preşedintele catalan, a încălcat două decizii ale Tribunalului Constituţional, care a suspendat votul la solicitarea autorităţilor de la Madrid. Guvernul spaniol apreciază că toţi spaniolii au dreptul să se pronunţe asupra viitorului Cataloniei.