La acestea se adaugă încă 20% din timp pentru plata taxelor, impozitelor sau îndeplinirea obligaţiilor administrative. “Ar mai rămâne 10-15% din timp pentru concentrarea atât de necesară dezvoltării şi consolidării afacerii. Pe partea financiară a costurilor cu posibilele controale, calculele noastre arată că – tot în funcţie de complexitatea afacerii astfel supravegheate – întreprinzătorul poate fi nevoit să cheltuiască între 25% şi 40% din capitalul disponibil pentru a satisface toate pretenţiile controlorilor”, se menţionează analiza companiei de consultanţă.

Patronatele cer Birou Unic de Control
 
Fiecare întreprinzător cunoaşte foarte bine câte controale îl pot ”călca”, important este criteriul de evaluare al numărului acestora, propus de Golden Mind&Spirit: câte autorizaţii, atâtea posibile vizite.  

“Soluţia noastră este şi simplă, dar şi uşoară pentru instituţiile care se plâng că nu au destul personal pentru a ţine sub control activităţile agenţilor economici. Calculele noastre arată că sunt cel puţin 10.000 de persoane cu atribuţii naţionale sau locale de control în fiecare judeţ, ceea ce, la nivel naţional, înseamnă aproximativ 400.000 de controlori”, se precizează în analiza Golden Mind&Spirit.

Soluţia propusă este crearea unui Birou unic de control, un organism care, cuprinzând toate instituţiile cu atribuţii de control asupra activităţilor companiilor ar putea să se ocupe şi de autorizare, dar şi de supraveghere, fără ca întreprinzătorii să fie presaţi prin vizite inopinate sau, mai rău, direcţionate politic. Un astfel de organism ar asigura, pe de-o parte, şi ordinea din firme, dar şi – pe de altă parte –  liniştea întreprinzătorilor corecţi, care ar putea fi astfel vizitaţi doar o dată pe an în vederea respectării legislaţiei, procedurilor şi reglementărilor în vigoare, argumentează reprezentanţii companiei de consultanţă.

Un calcul al companiei de consultanţă Golden Mind&Spirit arată că statul român dispune de peste 100 de organisme de control, din care mai mult de 80 îşi pot trimite ”locotenenţii” la orice oră, în orice zi, să constate aspecte dintre cele mai neaşteptate din activitatea firmelor.

Rezultatele studiului arată că la fiecare firmă pot intra nepoftiţi un anumit număr de controlori – ”foarte importanţi”, de altfel – de la stat. Acest număr este egal cu numărul autorizaţiilor pe baza cărora funcţionează firma. Media generală oscilează între 28 şi 83 de controale posibile per firmă, proporţional cu gradul de complexitate al afacerii supravegheate.