Potrivit unui studiu al VisitBritain, nunta prințului William cu Kate Middleton va reprezenta un boom pentru turismul din Insulă. În afară de britanici, bineînţeles, foarte dornici să vadă pe viu marele eveniment monden al anului  sunt rușii, brazilienii, canadienii, chinezii și cehii. Aceştia, numărând câteva zeci de mii, şi-au acontat deja şederea la Londra pentru finalul lunii aprilie, când este programată nunta princiară.
Din informațiile Biroului de Turism al Marii Britanii, numărul turiștilor străini va crește în 2011 cu 300.000 de vizitatori față de anul trecut, totalul depășind 30 de milioane. Aceeași instituție anticipează că încasările din turism vor creşte în acest an cu 340 de milioane de lire sterline, ajungând la 17,2 miliarde de lire sterline (circa 20 de miliarde de euro).  La realizarea acestui obiectiv contribuie și agențiile de turism, care au inclus în ofertă city break-uri speciale pentru weekendul în care are loc nunta prințului William.

Tarife aproape duble la hoteluri
Românii care doresc să plece pe cont propriu la Londra pentru a asista la căsătoria dintre William şi Kate ar trebui să dispună de un buget consistent. Nu de alta, dar tarifele hotelierilor au crescut enorm în ultima perioadă, iar biletele de avion la un operator low cost ajung aproape de tariful cerut de companiile de linie. Spre exemplu, dacă turistul cumpără astăzi un bilet de avion pentru Londra, va plăti 276 de euro la British Airways și aproximativ 250 de euro la Wizz Air.
Dacă în weekendul în care cade sărbătoarea Paștelui (22-25 aprilie) trei nopți de cazare la cinci stele din inima Londrei (zona Westminster) costă 1.150 de lire, șapte zile mai târziu, tariful urcă, la același hotel, la 2.150 de lire. La fel și în Soho, unde pentru Paște turistul plătește 880 de lire, în timp ce în perioada nunții lui William, tariful sare de 1.400 de lire, la același hotel. „Chilipiruri“ se mai găsesc în zona Covent Garden, unde pentru trei nopți de cazare în weekendul cu nunta se plătesc 800 de lire, cu 273 de lire mai mult față de sfârșitul de săptămână care include Paștele.
Turoperatorii au pregătit oferte speciale pentru minisejurul 29 aprilie – 1 mai. „Avem astfel de oferte pentru cei care vor să călătorească la Londra, mai ales că serbările stradale vor fi și ele parte a marelui eveniment. Biletele de avion pe care le avem în ofertă sunt în valoare de 299 de euro la Tarom și 245 de euro la Blue Air“, anunţă Mioara Gheorghe, director operațional la agenția Happy Tour.
„Oferta de cazare pentru acea perioadă variază între 350 de euro pentru trei nopți, cu mic dejun, la un hotel de trei stele și 410 euro, la patru stele. Tarifele sunt pentru cameră dublă“, adaugă reprezentanta agenției.  Cine dorește să fie în apropierea palatului Buckingham poate contracta o minivacanță la prețul de aproximativ 550 de euro, ce include biletul de avion și cazarea la un hotel de patru stele (ofertă Tarom Tours).

O afacere de 700 de milioane de lire
Potrivit companiei de consultanță Verdict Research, este de așteptat ca nunta princiară să genereze venituri de peste 700 de milioane de euro în sectorul turistic și în retail (vânzări de produse dedicate evenimentului, precum și obișnuitele suveniruri londoneze – căni, magneți, vederi ș.a.).
Spre exemplu, comercianții vând un inel asemănător celui al lui Kate Middleton cu 35 de lire, vase și căni cu fotografia celor doi miri la 39,95 lire și, respectiv, 32,95 de lire. De asemenea, se fac bani și de pe urma păpușii Kate Middleton, care se vinde cu 121,58 de lire.