„Teohari Georgescu, ajuns  ministru de Interne în anul 1945, și-a amintit de doi colegi „Talentați” de pușcărie,Voinescu și Cairo. Banditul Cairo primise porecla aceasta în urma pungășiilor comise în Egipt, unde era destul de cunoscut în lumea interlopă.

Teohari Georgescu i-a numit  în funcțiile de comisar-șef al Circumscripției I, respectiv II din București, sub pretextul că aceștia își vor folosi cunoștințele de spărgători în anchetele polițienești.

Spargeri în serie

Voinescu și Cairo s-au înscris în Partidul Comunist, și la numai o săptămână de la învestitură, s-au pus pe treabă. Au dat o spargere ca-n filme la filiala BNR Brașov, de unde au furat un milion de dolari și 300 de cocoșei de aur.

La operațiune a participat și un anume Florică Florescu, specializat în spargerea băncilor. Zis „Gura de lup”, Florescu tăia casele de bani prin placa din spate, cu o „gură de lup”  specială. Tăierea plăcilor de oțel stratificate pentru a ajunge la compartimentele cu bani, necesita un procedeu aparte.

Acesta, după ce și-a luat partea, a fugit în Franța. În acest fel a putut să scape de pușcărie. Polițiștii brașoveni nu au putut să-i prindă, și multă vreme s-a discutat despre jaf.

Sinucidere ca-n filme

După lovitura de la Brașov, comisarii-spărgători au mai comis câteva furturi la filiale ale BNR din țară și din București. Au ucis cu sânge rece pe oricine le-a stat în cale. Au fost opriți de brigada „Fulger”,  trupă de elită condusă de comisarul Eugen Alimănescu.

După fuga în Franța, Florica lăsase „moștenire” în banda Voinescu-Cairo un ucenic, pe Istrate, pe care îl învățase „meserie”. Numai că acesta era foarte nemultumit de partea lui din pradă și, amenințat de Alimănescu, care-i promisese solemn că o să-i pună în cârcă mai multe cazuri nerezolvate, a acceptat să-i dea în gât pe comisarii-spărgători.

În urma unui pont dat de Istrate, brigada lui Alimănescu a aflat care va fi următoarea spargere a lui Voinescu și Cairo, aceștia fiind prinși în flagrant.

Decât să reintre după gratii, cei doi au preferat să-și tragă câte un glonț mortal unul altuia. Presa nu  prea  a  semnalat  multe  informații   despre comisarii jefuitori, probabil din cauza faptului că aceștia erau membri în Partidul Comunist”, aflăm de pe gazetabrasovului.ro.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric