Compania Kruk a încheiat înţelegeri cu aproape 17.560 de persoane, dintre care 60% sunt bărbaţi.

Un studiu al firmei arată că 42% dintre restanţieri cred că este nevoie să-şi planifice mai bine cheltuielile pentru a scăpa de datorii.

Majoritatea spun că rata la bancă are prioritate. Peste 70% ar renunţa la "distracţii" pentru a plăti datoria, însă doar 20% ar renunţa la ţigări şi băutură, iar 10% ar renunţa la maşină.
Pentru a scăpa de datoriile pe care le au în prezent, cei mai mulţi dintre români, peste 42%, cred că soluţia cea mai bună este o planificare mai atentă a cheltuielilor, în timp ce 34% consideră că rezolvarea constă în economii majore. (…) Jumătate dintre respondenţii care au participat la sondaj cred că ratele către bancă ar trebui să aibă întâietate la returnare, pentru a elimina riscul de a fi înregistraţi în baza de date a unui birou de credit. Pe lista priorităţilor sunt apoi ierarhizate chiria sau rata la casă (45%) şi datoriile la utilităţi sau abonamentele telefonice (44%)’, se arată în studiu.

Potrivit acestuia, datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime dintre participanţii la sondaj, cele luate de la bancă pentru credite de consum, în perioada în care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (22%) şi de cheltuielile cu facturile la utilităţi şi telefonie (18%). Un român din trei recunoaşte că bugetul personal s-a înrăutăţit anul acesta, deoarece a avut mari întârzieri la plata datoriilor. Peste un sfert dintre cei chestionaţi îşi doresc ca în 2013 să-şi planifice mai bine veniturile şi cheltuielile, iar unul din zece vrea să scape de datorii până la sfârşitul acestui an.

‘Prin acest sondaj am dorit să aflăm care sunt categoriile de datorii cel mai greu de administrat de către români, dar şi care sunt plăţile pe care ei le consideră prioritare şi soluţiile pe care le întrevăd atunci când au probleme cu datoriile. De asemenea, am identificat şi aşteptările pe care le au oamenii de la o companie de colectare a creanţelor. Faptul că, dacă ar avea datorii, majoritatea respondenţilor s-ar aştepta de la compania de colectare a creanţelor să le permită plata datoriei în rate convenabile, arată că abordarea pe care o avem în relaţia cu debitorii este cea corectă’, a declarat Isabela Iacob, director general KRUK .

Ea a mai spus că în cazul unui exerciţiu de imaginaţie conform căruia nu ar avea suficienţi bani în bugetul familial pentru a plăti facturile curente şi ratele la credite, majoritatea respondenţilor (67%) s-ar aştepta de la compania de colectare a creanţelor să le permită plata datoriei în rate convenabile. De asemenea, în situaţia ipotetică în care ar avea datorii foarte mari şi ar întâmpina probleme la plata lor, cei mai mulţi dintre respondenţi (56%) au indicat că ar simţi teamă de consecinţe.