Cât de sigură este administrarea unui vaccin anti-COVID, împreună cu unul pneumococic?

Pfizer a explicat că încearcă să înțeleagă dacă administrarea vaccinului ant-COVID, împreună cu unul pneumocic, este sigură. Totodată, aceștia vor să vadă care este reacţia sistemului imunitar după adăugarea unui vaccin pneumococic la vaccinul pentru noul coronavirus, conform informațiilor transmise de reuters.com

Vaccinul pneumococic candidat, 20vPnC, este dezvoltat pentru protejarea adulţilor împotriva a 20 de serotipuri responsabile de majoritatea bolilor pneumoccocice invazive şi pneumonie.

Vaccinurile pentru coronavirus şi alte vaccinuri pot fi administrate simultan sau în aceeaşi zi

Noul studiu va include 600 de adulţi care vor fi recrutaţi din studiul pentru vaccinul anti-COVID, în stadiu târziu, al celor două companii, după ce aceştia au primit a doua doză de vaccin cu cel puţin şase luni înainte de a intra în studiul de co-administrare.

De asemenea, s-a recomandat anterior că vaccinurile anti-COVID sunt sigure pentru a fi administrare singure. Totuși, pe baza experienţei cu vaccinuri non-Covid, Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a declarat că vaccinurile COVID-19 şi alte vaccinuri pot fi administrate simultan sau în aceeaşi zi, potrivit sursei menționate.

În decembrie, Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a acceptat să evalueze cu prioritate o cerere a Pfizer de licenţă pentru administrarea vaccinului 20vPnC la adulţi cu vârste de peste 18 ani şi a stabilit o dată pentru decizie în luna iunie. Mai apoi, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat două luni mai târziu cererea companiei de autorizare a introducerii pe piaţă a 20vPnC.

Sursă foto: Dreamstime