Circulă fel de fel de informații despre pensiile grecilor și raportul dintre acestea și pensiile nemților sau ale francezilor. Ca să lămurim lucrurile:

Conform Eurostat, pensia medie totală în Grecia este de 882 euro/lună. Spre comparație, pensia medie totală este de 1576 euro pentru bărbați și 1302 pentru femei în partea de vest a Germaniei, respectiv 1303 (1219) în partea de est a Germaniei. În Spania, pensia medie este de 1021 euro/lună.

Așadar, nici vorbă că pensionarii greci au aceleași venituri precum nemții. Dacă comparăm cu pensia unui bărbat din vestul Germaniei (deci luăm cel mai nefavorabil exemplu), rezultă că pensia medie a unui grec reprezintă doar 56% din aceasta. Pensia unui spaniol reprezintă 65% din pensia neamțului. Ca să punem lucrurile în perspectivă, este util să comparăm nivelul relativ al pensiilor cu PIB pe locuitor. Oare pensiile grecilor sau spaniolilor, așa mici cum sunt, se situează oare la un nivel exagerat în raport cu posibilitățile economiei? După cum ne spun statisticile, nu. În linii mari, diferența dintre PIB pe locuitor între cele trei națiuni, se regăsește în diferența dintre pensii. E adevărat, în Grecia pensiile erau ceva mai mari înainte de criză, depășind proporția care exista între PIB pe locuitor.

 

SURSA: logec.ro