De la 1 iulie intra in vigoare o reglementare europeana ce interzice fumatul in localuri publice. Maine este ultima zi la care decizia poate fi implementata, iar Olanda s-a gandit sa fie ultima. Magazinele de marijuana, cunoscute drept “coffee-shop” se vad puse in fata unei dileme: daca nu se mai poate fuma, atunci cum vor supravietui?

Nu doar romanul este inventiv. Olandezii au gasit solutia chiar in lege, aceasta facand referire doar la produsele din tutun, precum tigaretele, tigarile (denumirea corecta a “trabucurilor”) sau fumatul tutunului cu pipa. Nici o interdictie la fumatul de marijuana. Acesta a fost primul hop, dar problemele nu se opresc aici.

Pentru a nu face drogul atat de puternic, fabricantii de jointuri (angajati la fiecare coffee-shop) pun in tigaretele lor si tutun. Astfel, acea parte mica din tigara de marijuana devine mai ilegala decat consumul drogului usor. Jason den Enting, proprietarul coffee-shop-ului Dampkring din Amsterdam este uluit de faptul ca “in alte tari politia cauta marijuana din tigari pentru a da amenzi, in Olanda o sa ne caute de tutunul din joint pentru a ne amenda. Lumea este din ce in ce mai ciudata”. De data asta, lumea ciudata nu mai este un refugiu al consumatorului care vrea sa fuga de lumea reala, ci este chiar cadrul legislativ al lumii reale.

Dar cand vine vorba de plante, cei care le prizeaza pot fi, la nevoie, mai specialisti decat botanistii. Proprietarii de coffee-shop se gandesc sa inlocuiasca tutunul cu alte plante, precum podbalul, eventual oregano. Oricum, pentru fumatorii experimentali, cele doua au arome asemanatoare si – cel mai bun argument – sunt cele mai aproapiate de tutun. Altii isi freaca mainile gandindu-se ca de acum, fortati de lege, pot vinde mai multa cantitate de marijuana rulata in tigarete, de unde rezulta un profit mai mare. Asta, daca clientii vor fi si ei de aceeasi parere si nu-si vor reduce drastic portia.

Michael Veling, patronul magazinului “4-20 Cafe” si membru al Uniunii Micilor Comercianti de Cannabis din Olanda se asteapta la zile negre, deoarece consumatorii vor fi acum nevoiti sa aleaga intre tutun si marijuana. “Cu toate acestea, este absurd sa credem ca cel tarziu in a doua saptamana din iulie toate coffee-shop-urile din Olanda vor da faliment. Este un non-sens”, precizeaza el. Pentru propriul coffee-shop, a gasit solutia: ii va trimite pe fumatorii de tutun afara. Iata cum tutungii nu sunt doriti nici macar in cea mai liberala tara din lume. Ba chiar mai mult, consumatorii de marijuana sunt bineveniti inauntru.

Vocea autoritatii, Chris Krikken, purtator de cuvant al Autoritatii pentru Marfuri Alimentare spune ca statul olandez nu are tinta pusa pe coffee-shop-uri in mod special. “Vor fi controale care vor viza toate categoriile de localuri publice. In functie de neregulile pe care le vom gasi, ne vom rafina, in timp, cautarile pe anumite sectoare. Initial vom da avertismente, apoi, pe masura ce incalcarile legii vor spori, vom aplica amenzi din ce in ce mai mari”.

In Olanda, legislatia nationala permite detinerea a maxim 5 grame de marijuana de persoana. Cele 750 de coffee-shop-uri, dintre care jumatate sunt in Amsterdam, pot detine maxim cinci kilograme in stoc. Legea permite consumul in mediu organizat si supravegheat.

Sursa: AP