Dacă în România un plic de condimente pentru sarmale se vinde cu circa 1 leu, în Franţa sau Italia, acelaşi produs românesc, costă cât aproximativ o jumătate de kilogram de carne tocată aflată în galantarele din România, respectiv 1,20 euro (5,45 lei).

Pentru a da gust sarmelor, românii din Franţa sau Italia cumpără şi cimbru românesc. Un plic de cimbru uscat, în România costă 90 de bani, iar în Franţa şi Italia este comercializat cu 1.10 euro (5 lei).  Pe lângă condimente pentru sarmale, românii plătesc aproximativ 12 euro pentru un kilogram de carne tocată şi încă 7 euro două căpăţâni de varză. Un calcul simplu arată că o oală de sarmale cu gust românesc preparată în Franţa sau Italia costă minim 20 de euro. 

În magazinele cu mâncare românească din Franţa sau Italia se găsesc diverse produse din carne, brâzeturi, pateu, vegeta, murături sau muştar. Un pateu Bucegi, pe rafturile din România, costă circa 2 lei, în magazinele româneşti din Franţa şi Italia se comercializează cu 1,50 euro (6,81 lei). Un borcan de muştar, LaMinut, de 300 g, în marile magazine din România costă aproximativ 2,5 lei, în Franţa şi Italia se vinde cu 1,90 euro (8,63 lei). 


Pe lângă mâncare, mezeluri şi condimente, românii din cele două ţări pot cumpăra murături din magazinele cu specific românesc. Un borcan de castraveţi muraţi de 1 kg costă 4,5 euro, unul de ardei graşi umpluţi cu varză se vinde cu 5,5 euro. Ardeiul iute la borcan este la mare căutare în Franţa şi Italia, românii stabiliţi în cele două ţări cumpără un borcan cu 1,80 euro.