Profitul Halliburton, al doilea grup de servicii petroliere pe plan mondial, a scăzut cu 93% în trimestrul doi din 2015, din cauza declinului preţului la ţiţei şi al activităţilor de forare, transmit AP şi Reuters. Profitul Halliburton a scăzut la 53 de milioane de dolari, sau 0,06 dolari pe acţiune, faţă de 775 milioane de dolari, sau 0,91 dolari pe acţiune, în trimestrul II din 2014. Şi veniturile au înregistrat un declin de 26,5% în perioada aprilie – iunie 2015, la 5,92 miliarde de dolari, depăşind estimările analiştilor, de 5,83 miliarde de dolari. În trimestrul II din 2014 venitul s-a situat la 8,05 miliarde de dolari.

Câştigurile, ajustate pentru costurile legate de deprecieri de active, fuziuni şi achiziţii, s-au ridicat la 0,44 dolari pe acţiune, depăşind estimările analiştilor, care se aşteptau la 0,29 dolari pe acţiune. În aprilie, Halliburton a anunţat că va renunţa la aproximativ 9.000 de angajaţi – peste 10% din totalul forţei sale de muncă – în următoarele şase luni şi ia în considerare noi măsuri de reducere a costurilor, din cauza declinului la preţul ţiţeiului şi al activităţilor de forare.

Rămâne în picioare oferta de 35 miliarde dolari pentru achiziţia Baker Hughes

Astăzi, în predeschiderea şedinţei Bursei de la New York, acţiunile Halliburton au urcat cu 3,3%, la 1,31 dolari. Directorul general Dave Lesar şi-a afirmat angajamentul faţă de achiziţionarea rivalei Baker Hughes, pentru 35 miliarde dolari, în numerar şi acţiuni, a doua mare tranzacţie din sectorul energetic. În urma acordului dintre Halliburton şi Baker Hughes, care ar urma să se finalizeze până la 1 decembrie, sunt aşteptate sinergii de aproape două miliarde de dolari.

Tranzacţia va crea un gigant în sectorul serviciilor de forare, logistică şi excavaţii, evaluat la 67 miliarde de dolari şi cu peste 136.000 de angajaţi. Totuşi, entitatea combinată ar avea doar jumătate din mărimea liderului din această industrie, Schlumberger, care are o capitalizare bursieră de 125 miliarde de dolari.

O poveste despre petrol ieftin

Din iunie 2014, preţul la ţiţei a scăzut cu o treime, reducând cererea pentru servicii de forare şi ducând la scăderea acţiunilor companiilor energetice. Aceste evoluţii au determinat directorii şi bancherii să caute oportunităţi de achiziţii. Fuziunea între al doilea şi al treilea grup de servicii petroliere le-ar putea permite celor două companii să facă faţă mai bine turbulenţelor şi să reziste presiunilor venite din partea producătorilor de ţiţei pentru a reduce preţurile. Astăzi, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna august era în scădere cu 0,41 dolari, până la 57,10 dolari, în timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de ţiţei light sweet crude (WTI) era în scădere cu 0,02 dolari, până la 50,89 dolari. Halliburton, companie prezentă şi în România, se aşteaptă la marje mai ridicate de profit în acest trimestru, în America de Nord, datorită activităţii solide de forare.

Sursa: AGERPRES