Premiul Nobel pentru Pace, în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (1,10 milioane de dolari), va fi înmânat într-o ceremonie care va avea loc la Oslo la 10 decembrie. 

Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN) este o coaliţie de organizaţii civice care acţionează pentru promovarea aderării şi implementării depline a Tratatului de interzicere a armelor nucleare. 

ICAN a ajutat la apariţia acestui tratat. 

Având sediul la Geneva, ICAN a fost lansată în 2007, la Melbourne, şi în prezent numără 468 de organizaţii partenere din 101 ţări. 

Organizaţia a primit Premiul Nobel pentru Pace "pentru activitatea sa în a atrage atenţia asupra consecinţelor umanitare catastrofale ale oricărei utilizări a armelor nucleare şi pentru eforturile sale inovatoare în obţinerea interzicerii printr-un tratat a unor astfel de arme". 

"Este o mare onoare să primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 ca recunoaştere a rolului nostru în obţinerea Tratatului de interzicere a armelor nucleare. Acest acord istoric, adoptat la 7 iulie cu susţinerea a 122 de state, oferă o alternativă puternică şi extrem de necesară la o lume în care ameninţările cu distrugerile în masă sunt lăsate să prevaleze şi, într-adevăr, ele escaladează", a reacţionat ICAN pe pagina sa de Facebook.

SURSA: Agerpres