„Astăzi este Ziua Legalității dedicată a doi magistrați simbol ai luptei împotriva Mafiei, Giovanni Falcone și Paolo Borsellino. Ferocitatea mafiei care le-a luat vieţile a îndurerat milioane de italieni. Falcone și Borsellino își încărcaseră umerii cu povara unei bătălii enorme. Au făcut-o cu o credință de nezdruncinat în justiție. De aceea, celebrarea memoriei lor trebuie să reprezinte şi o ocazie de a ne aminti că a învinge mafiile înseamnă mai presus de toate, a ne apăra societatea”, a declarat președintele Senatului, Maria Elisabetta Alberti Casellati într-un mesaj video transmis cu ocazia aniversării masacrului de la Capaci și a Zilei Legalității. 

„Mafia ocupă spațiile pe care statul le uită. Astăzi, odată cu urgența economică în curs, cu dificultăţile familiilor, întreprinderilor și cetățenilor, există riscul ca mafiile să fie pregătite să acționeze ca bănci pentru întreprinderi și ca birouri de ocupare a forței de muncă pentru cei care își pierd locul de muncă. Acest lucru nu se poate întâmpla”. 

„Statul trebuie să se comporte ca un stat. Să facă în aşa fel încât cetățenii să simtă că există, că îi susține, că îi ajută și că legalitatea este singura cale corectă de a asigura tuturor o viață cu adevărat liberă ; fără frică şi opresiune. Dacă Palermo cheamă în ajutor Italia, Italia este acolo „, a concluzionat Casellati, potrivit Rain News.

Mafia, hrănită din complicitate și frică

Mafia s-a hrănit mereu din complicitate și frică, înflorind în umbră. Persoane precum Falcone și Borsellino, ca mulți alți servitori ai statului care au căzut în lupta împotriva crimei organizate, au dezvoltat în societate sensul datoriei și „angajamentul de a lupta împotriva mafiei și de a arunca lumină asupra întunericului său, insuflând curaj, stârnind respingere și indignare, suscitând voința de dreptate și legalitate”, a scris Președintele Republicii, Sergio Mattarella, într-un mesaj adresat tinerilor școlilor implicate în proiectul „Nava legalității”, cu ocazia celei de-a 28-a aniversări a masacrului din Capaci.

„Numai că mafioţii- subliniază șeful statului – în planificarea asasinării celor doi magistrați, nu prevăzuseră un aspect decisiv: reacţia societăţii. În mentalitatea lor criminală, nu au prevăzut că învăţaturile lui Falcone și a lui Borsellino, exemplul lor, valorile pe care le-au manifestat, vor supraviețui, consolidându-se, dincolo de moartea lor”, a conchis şeful statului.