După scăderea de 5% înregistrată pe total piață asigurări la finele lunii septembrie, rezultatele preliminare din primele trei trimester centralizate de CSA indică o scădere totală a pieței de numai 3,7%. Segmentul asigurărilor de viață înregistra, la sfârșitul lunii septembrie 2011, un total al primelor brute subscrise de aproape 1,29 miliarde lei, în creștere nominală de 5,38% comparativ cu aceeași dată a anului trecut. Asigurările de viață tradiționale au susținut, în primele trei trimestre, dezvoltarea segmentului, în ansamblul său, cu o creștere de 7,6% comparativ cu aceeași perioadă din 2010. Această clasă de asigurări deține o pondere de peste 61% în totalul primelor brute subscrise pentru asigurări de viață. În baza contractelor de asigurări de viață, asigurătorii au plătit indemnizații brute și maturități în valoare de aproape 215 milioane lei, precum și răscumpărări parțiale și totale în valoare de peste 287 milioane lei.
Astfel, plățile totale efectuate de societăți către asigurați și beneficiarii contractelor de asigurări de viață au depășit 502 milioane lei, nivel în creștere cu 1,12% față de aceeași perioadă a anului trecut. Scăderea totală a pieței a fost determinată în mare parte de scăderile din zona auto. Astfel, reducerile volumelor de subscrieri pe liniile Casco au fost în scădere cu 19,8% și RCA cu 23% în primele 9 luni ale anului 2011 față de aceeași perioadă a anului trecut. Influența evoluției negative a segmentului auto a fost atenuată de creșterile înregistrate de asigurările pentru locuințe (+35,2%), care au generat subscrieri de peste 1 miliard de lei.
Cea mai mare scădere s-a înregistrat la RCA

Primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA) s-au ridicat la peste 1,4 miliarde lei, nivel în scădere cu 23% față de cel înregistrat în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, de aproape 1,88 miliarde lei. Cele 13 societăți autorizate să vândă asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto au încheiat, în primele trei trimestre, aproape 4,8 milioane de poliţe RCA, nivel în scădere cu 3% față de aceeași perioadă din 2010. Prima de asigurare medie anualizată pentru RCA a fost de 472 lei, în scădere cu 24% față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-a înregistrat o valoare de 621 lei.