Casa Națională de Pensii Publice vine cu noi informații legate de indemnizațiile pentru limita de vârstă ale pensionarilor. Menționările vin în contexul în care, în ultima vreme au fost formulate mai multe cereri privind pensiile parlamentarilor.

În acest context, Casa de Pensii transmite că nu ea este cea care stabilește sau achită astfel de indemnizații. Potrivit sursei citate, ”aceste beneficii sunt gestionate de Parlament”.

„Având în vedere numeroasele cereri de informații publice referitoare la indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor, dorim să precizăm că aceste beneficii sunt gestionate de Parlament.

Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, nu stabileste şi nu achită indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor, aşa cum sunt acestea reglementate prin Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaților şi senatorilor, ca atare nu deținem astfel de informații”, se arată într-un comunicat transmis de Casa Națională de Pensii Publice.

Cine primește o astfel de pensie

Potrivit G4media.ro, un număr de 768 de foști senatori și deputați sunt beneficiari de pensii speciale în valoare de peste 10 milioane de euro pe an, iar pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe lună.

De menționat că un fost parlamentar primește o pensie specială de minimum 2.000 de lei pe lună pentru patru ani de mandat, în vreme ce un român de rând primește, în medie, 1.373 de lei pe lună după 35 de ani de muncă.

În ceea ce privește pensiile deputaților, potrivit informațiilor furnizate de Camera Deputaților pentru sursa citată anterior, 542 de foști deputați sunt beneficiari de pensii speciale. Cea mai mică pensie este de 2.037 de lei, iar cea mai mare este în cuantum de 12.168 de lei.

Mai exact, Camera Deputaților cheltuiește lunar 2.768.947 de lei cu pensiile speciale. Efortul bugetar anual se ridică la 33.227.364 de lei.

”În evidenţele Camerei Deputaţilor, la data de 01.01.2020 figurează un numar de 542 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru limită de vârstă acordată în baza Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Cuantumul totalul al indemnizaţiilor pentru luna decembrie 2019, plătite în data de 15.01.2020 a fost de 2.768.947 lei”, menționează sursa citată.