„Românul consumă, în medie, 94 de kilograme de cartofi pe an. Cartoful este a doua pâine a românului. Din păcate, însă, din cauza nivelului scăzut de trai, mulţi români mănâncă cartofii cu pâine. Când mănânci cartofi, nu mai trebuie să mănânci pâine, pentru că îngraşă”, este de părere Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului.

El spune că, din păcate, un sfert dintre cartofii consumaţi de români sunt de o calitate culinară mai proastă. Aceştia provin din import şi sunt mai mari decât cartofii obişnuiţi.

„Cartofii cu diametrul mai mare de opt centimetri se vând pe nimic în străinătate, cu 35 – 40 de euro tona. Nu sunt toxici, nu sunt stricaţi, dar au mai puţine calităţi culinare. Sunt mai puţin gustoşi, pentru că au o cantitate mai mare de apă. Românul dacă îl vede mare, crede că e bun”, a mai spus Gheorghe Boţoman.