Faţă de luna august preţurile au înregistrat un salt de 1,18%. Luna trecută, preţurile au crescut cu 3,88%, în termeni anuali.

S-au adeverit astfel cele mai sumbre previziuni ale analiştilor, iar tema scumpirilor, reluată îndelung de presă în ultimul timp, a căpătat o confirmare oficială.

Cum era de aşteptat, cel mai mult au crescut luna trecută preţurile la măfurile alimentare. Faţă de luna august, saltul a fost de 2,27%, în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului trecut preţurile au crescut cu 6,91%.

În septembrie, cartofii s-au scumpit cu nu mai puţin de 26,5% faţă de august, legumele per ansamblu înregistrând o creştere de preţ de 9,85%. Ouăle s-au scumpit şi ele cu 7,23%.

UN top al sumpirilor la alimente din septembrie arată astfel:

Cartofi – 26,5%
Fasole boabe – 7,85%
Ouă – 7,23%
Ulei comestibil – 6,04%
Mălai- 5,47%

Preţurile la mărfurile nealimentare au înregistrat o creştere cu 0,62% în septembrie. Cel mai mult s-au scumpit gazele, cu 2,83%, dar şi combustibilii, cu 1,57%.

Tarifele lam servicii au avut o evoluţie ceva mai temperată. Şi aici au existat însă scumpiri importante luna trecută. De exemplu, preţurile la serviciile de apă, canal salubritate au crescut cu 2,24%.