Cercetătorii din Germania au dat peste un card de identitate Stasi care a fost eliberat pe numele lui Vladimir Putin în perioada în care era ofițer KGB în Germania de Est spre sfârșitul Războiului Rece.

Interesanta descoperire a fost facuta la centrul de documentare Stasi din Dresda, unde se gasesc arhive ale activitatilor realizate de puternica politie secreta a Germaniei de Est.
Arhiviștii urmăreau o anchetă mass-media independentă atunci când au găsit cartea de identitate a domnului Putin printre documentele de instruire al ofițerilor din orașul estic.

Înainte de a intra în politica rusă, Putin a petrecut patru ani ca agent al KGB-ului rusesc în orașul Dresda în anii 1980 și a asistat la prăbușirea primului stat comunist

Konrad Felber, directorul arhivelor Stasi din Dresda, a declarat pentru ziarul Bild că ID-ul Stasi i-ar fi oferit lui Putin  acces la birourile poliției secrete.

Este într-adevăr o mini-senzație”, a spus domnul Felber. “Asta însemna că nu avea nevoie să spună nimănui că lucrează pentru KGB.”

O fotografie a cărții de identitate arată că a fost emisă în 1986 și a fost revalidată continuu până la sfârșitul anului 1989. 
Dar Felber a atentionat cu privire la tragerea unor concluzii pripite conform carora omul care a ajuns sa domine politica ruseasca ar fi fost, in mod secret, platit de Stasi.

“Acest lucru nu dovedește că el a lucrat pentru Stasi”, a spus el, explicând că era “o practică obișnuită” la acel moment în Germania de Est de a furniza ofițerilor KGB precum Putin documente de identitate. 

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat agenției ruse de știri Tass că “KGB și Stasi erau servicii aliate. Prin urmare, nu se poate exclude faptul că au făcut schimb de cărți de identitate. “

Deși perioada petrecută de Putin în Dresda este încă învăluită într-un aer misterios, este cunoscut faptul că acesta a oprit protestatarii care voiau să intre în birourile KGB în timpul revoluției democratice din 1989. El le-ar fi spus ca nu au dreptul de a intra pe un teritoriu rusesc, în timp ce un soldat încarca arma tip Kalashnikov alături de el.

 

De asemenea, președintele rus  vorbește  germană aproape fără cusur, atuu de care s-a folosit în trecut pentru a-i atrage pe politicieni germani. La un an de la preluarea mandatului, el a vorbit parlamentului german în 2001, apelând la o mai bună înțelegere între Berlin și Moscova.

Sursă foto: The Telegraph