‘Preţul la carnea de porc sigur va creşte, pentru că, atât timp cât inputurile sunt pe un trend agresiv crescător, inevitabil ori creşti preţul ori intri în faliment – şi asta nu este o chestie exclusiv românească, ci se petrece la nivel mondial. Atunci când inputurile cresc foarte mult, trebuie să creşti, pentru că altfel dai faliment’, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă, AgroManager.

Acesta nu a putut să facă o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creşte preţul cărnii de porc, însă a precizat că impactul hranei animalului poate ajunge până la 70%.

‘Mi-e greu să estimez. Sunt atât de mulţi factori implicaţi… Aici s-a spus că impactul mâncării poate merge până la 70% – poate mai puţin, 50 – 60%, dar este un impact major. Mâncarea decide evoluţia preţului. Mâncarea se regăseşte şi în preţul purceluşului care este cumpărat de fermele de îngrăşare, dar se regăseşte şi în îngrăşarea propriu-zisă. Preţul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% în unele cazuri, deci, inevitabil, se va regăsi şi în evoluţia preţului la carnea de porc’, a explicat specialistul.

Potrivit acestuia, preţul cărnii de porc, în viu, este în prezent, 6 lei/kilogram, în condiţiile în care în urmă cu câteva săptămâni era de 6,4 lei/kilogram.

‘Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, preţul ar trebui să fie undeva pe la 7 lei/kilogram. Este o inerţie care nu este în regulă, dar sperăm să-şi revină’, a adăugat acesta.

La rândul său, Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador, din judeţul Brăila, prezent la masa rotundă cu tema ‘Creşterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura românească’, a arătat că preţul unui kilogram de carne de porc în viu ar trebui să fie de 7,1 – 7,2 lei, în condiţiile în care 70% din costurile pentru creşterea şi îngrăşarea unui porc reprezintă nutreţul combinat. În opinia acestuia, preţul nutreţului combinat va creşte până la toamnă şi va ajunge să fie cu 20% mai mare comparativ cu cel din primăvara lui 2012.

‘Acum este cu 15% mai mare faţă de perioada primăverii. Preţul la soia s-a dublat, la grâu este o creştere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adică în jur de 50% creştere, la porumb la fel. Preţul purcelului este aproximativ cam acelaşi, iar preţul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decât anul trecut’, a spus Mugurel Ilie.

Fermierul a adăugat că a început să cultive mazăre pentru a o introduce în hrana porcilor, deoarece a anticipat creşterea preţului la soia.

‘Am anticipat că dependenţa asta de soia va costa foarte mult, iar acum, când şrotul de soia a crescut cu 100% faţă de 2011, noi am introdus în cultură mazărea’, a precizat Mugurel Ilie.
SURSA: Agerpres