În 10 luni, valoarea importurilor de carne de porc a depăşit 231,4 milioane de euro, comparativ cu cele 215,3 milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2013.

Embargoul rusesc impus produselor agroalimentare din UE a afectat semnificativ producătorii români din sectorul cărnii de porc prin faptul că produsele din statele europene dezvoltate, care exportau în Rusia, intră pe piaţa românească cu preţ de dumping şi aduc acestora grave pierderi financiare. În schimb, au de câştigat procesatorii deoarece carnea de porc provenită din import la preţuri mai mici au adus vânzări cu 25% mai mari numai în ultima parte a anului trecut.

Fermierii români au înregistrat pierderi de 100 de milioane de euro numai în ultimele şase luni pentru că sunt nevoiţi să vândă sub preţul de cost, potrivit europarlamentarului Laurenţiu Rebega.

"Numai în ultimele 6 luni, fermieri români au totalizat pierderi de peste 100 de milioane de euro. Practic aceste carcase de porc, provenite din marile ţări producătoare ale UE, intră pe piaţa românească la un preţ care nu se explică, impactul direct fiind acela că producătorii români îşi vând produsele sub costurile de producţie pentru a putea face faţă concurenţei neloiale. Astfel s-a ajuns în situaţia în care, pentru a putea face faţă, producătorii români să scadă preţurile cu aproximativ 25%. Aceste scăderi de preţuri însă nu se reflectă şi în preţul final, industria procesatoare şi comerţul capitalizând aceste marje de profit în defavoarea fermierilor", a precizat Laurenţiu Rebega, într-o întâlnire cu Comisarul pentru Agricultură al Uniunii Europene, Phil Hogan, căruia i-a solicitat măsuri de sprijin.

Din sistemul comercial românesc sunt livraţi în piaţă peste 3,5 milioane de porci, din care 2,5 milioane din exploataţii, iar aproximativ un milion sunt purceluşi aduşi din import pentru îngrăşare şi livrare ulterioară.

Conform datelor INS, în anul 2013, în gospodării şi în unităţile specializate au fost tăiaţi în total 4.876.000 de porci, din care o treime sunt sacrificaţi în ultima lună a anului.

AGERPRES