Din punctul de vedere al pieţelor bursiere, cea românească face parte din categoria „frontier emerging markets“, ţări cu o capitalizare bursieră foarte redusă (Bulgaria, Lituania, Vietnam, Kuweit, Croaţia ş.a.m.d), dar cu un climat politic şi economic atrăgător pentru investitori. Există puţini indici care urmăresc evoluţiile acestor pieţe, dar corelaţia strânsă care există, în acest moment, între pieţele dezvoltate şi frontier emerging invită către alte instrumente de măsura, cu istoric. Este vorba de Morgan Stanley Emerging Markets Index (EEM), un ETF tranzacţionabil la NYSE. Pentru cine vrea să mizeze pe emergente, NYSE este locul!

Ce imagine oferă aceste pieţe? Graficul alăturat prezintă imaginea clară, încă de la prima vedere: cât se poate de negativă (bearish). Când avem o situaţie ca aceasta, trebuie să căutăm elemente contrare, cum ar fi divergenţele pozitive sau supravânzare. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este „când se întoarce piaţa?“, aşa că plasăm totul într-un time­frame săptămânal.

Graficul preţului ne spune că în şase luni şi, privind de astăzi, 22 ianuarie, indicele are rezistenţă puternică în zona 27-35, una foarte largă şi, de aceea, serioasă, fără potenţial de a trece deasupra valorii de 35. Ca prin miracol (deşi nu este cazul), această valoare coincide şi cu topul din aprilie 2006, care, venind de jos, constituie rezistenţa. Înainte de aceasta, EEM se va lovi de zona 29‑20, corespunzătoare minimului din iunie 2006. Nu găsim nici divergenţe pozitive, nici supravânzare (RSI la 35).

MACD arată şi el o imagine departe de o îmbunătăţire importantă. Se află sub zero şi este adevărat că linia de semnal a trecut deasupra MACD propriu-zis (semnal slab pozitiv), însă drumul până la zero este prea lung pentru a invita la speranţă pe termen mediu. Am vorbit despre rezistenţă, dar ce se aude despre suport? Low-ul din octombrie-noiembrie rămâne un obiectiv sigur şi, la fel de sigur, anticipăm o cădere sub această valoare de 18,22. Am identificat astfel o primă zonă de evoluţie 18–30, care este superbă pentru swing trading. Nimic mai mult.

Sursa: https://ta.educofin.com

143-24913-26pietefinanciare2.jpg