Cu ce se ocupă SERICA

Înființat în urmă cu 10 ani, SEARICA lucrează pentru a asigura că „Europa mărilor” rămâne o problemă majoră, de interes pentru politicile Uniunii Europene care vizează mediul marin, industriile maritime, cercetarea, transportul maritim, exploatarea resurselor marine vii și a zonelor maritime și costiere europene.

Ce spune Carmen Avram

„Sunt foarte interesată de ceea ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, în Delta Dunării și pe fluviul Dunărea. Delta Dunării este un loc unic în Europa și arealul unui pește extraordinar: sturionul. Originea sa poate fi trasată în urmă cu 200 de milioane de ani, ceea ce face ca sturionul să fie una dintre cele mai vechi familii de pești osoși din lume. Am avut 6 specii de sturioni care trăiau pe Dunăre, însă 2 specii au dispărut complet, iar celelalte 4 sunt aproape dispărute. Într-un studiu recent, pe o singură specie, s-au găsit 9 sturioni masculi și nicio femelă. Având în vedere toate aceste lucruri, protejarea lor este o prioritate urgentă, care nu poate fi abordată decât prin soluții comune și holistice.”

„Un alt punct de interes pentru mine, dar pe care îl împărtășesc cu colegul meu Ivo Hristov din Bulgaria, este Marea Neagră. Vom organiza împreună, în luna aprilie, o misiune a Comisiei PECH, la care vor participa și experți, la Marea Neagră. Din păcate, din cauza relațiilor complicate cu țările care au ieșire la Marea Neagră și deschiderea limitată la zona de coastă a Uniunii Europene, această mare este exploatată ilegal și e una dintre cele mai poluate din Europa. Misiunea pe care o vom organiza va examina, la fața locului, toate aceste probleme, foarte serioase, cu care se confruntă acest areal” a mai adăugat eurodeputata Carmen Avram în cadrul primelor dezbateri din SEARICA.