Grupul America Movil, controlat de miliardarul mexican Carlos Slim, deţine aproximativ 60% din acţiunile Telekom Austria, şi vrea să utilizeze compania austriacă pentru extinderea în Europa Centrală şi de Est. 

Luna trecută, fostul director general al companiei Telekom Austria, Hannes Ametsreiter, şi-a anunţat demisia surprinzătoare din funcţie. Potrivit presei austriece Hannes Ametsreiter a fost forţat să demisioneze la presiunile venite din partea acţionarului majoritar America Movil. În virtutea unui acord al acţionarilor convenit între America Movil şi statul austriac, autorităţile de la Viena ar fi putut alege un nou CEO la Telekom Austria dar nu au făcut acest lucru. În consecinţă, de la 1 august Alejandro Plater îi va succeda în funcţie lui Hannes Ametsreiter. 

În vârstă de 47 de ani, argentinianul Alejandro Plater ocupă din luna martie a acestui an postul de director operaţional la Telekom Austria iar anterior a fost manager la Ericsson AB şi a ajutat America Movil să-şi construiască reţele de Internet mobil din America Centrală. Mandatul său în fruntea Telekom Austria se întinde până în luna martie 2018 cu opţiunea prelungirii pentru încă doi ani. 

Miliardarul mexican Carlos Slim a investit cel puţin 2,5 miliarde de euro în Telekom Austria, de la preluarea unei participaţii iniţiale în 2012. Cu toate acestea veniturile realizate de cel mai mare operator de telefonie di Austria au continuat să scadă în condiţiile în care creşterea concurenţei de pe piaţa domestică s-a adăugat încetinirii economiilor de pe pieţele sale din Europa de Est. America Movil deţine 59.7% din acţiunile Telekom Austria, iar statul austriac deţine un pachet de 28,4%. 

AGERPRES