Raportul din 2012 a fost solicitat de participanții la Conferinţa ONU pentru Fericire, potrivit The Huffington Post. Așadar, este pentru prima dată când Damemarca se află pe primul loc, după ce, mai mulți ani la rând, locul a fost ocupat de Norvegia. Raportul demonstrează că țările scandinave au cel mai ridicat grad de fericire, la polul opus aflându-se țări din Africa.

Realizarea studiului a avut la bază un scor de evaluare a vieții, pornind de la mai mulți factori cum ar fi gradul de securitate al unei familii, siguranța locului de muncă, nivelul de sănătate al populației, dar și factori sociali cum este libertatea politică. Foarte important a fost și echilibrul între muncă și timpul liber.
Recent, The Econimist scria că ”economia globului suferă, dar populația sa e mai fericită ca nicicând”. Cel puțin așa reiese dintr-un sondaj realizat de Ipsos pe 19.000 de subiecți din 24 de țări. Potrivit studiului, 77% din respondenți se consideră fericiți, cu 3 puncte procentuale mai mult decât în 2007, anul dinaintea debutului crizei, iar 22% din ei (față de 20%, anterior) se descriu ca fiind „foarte fericiți“. Acest din urmă detaliu este, așa cum crede John Wright, de la Ipsos, un indicator foarte important, întrucât, de fiecare dată când trei sferturi din oameni cad de acord asupra unui fapt, „intensitatea sentimentelor capătă o mare greutate în rezultatele finale“.

Revenind la raportul Universității Columbia, următoarele țări în Top sunt Olanda, Canada, Elveția, Suedia, Noua Zeelandă, Australia, Irlanda, Statele Unite și Costarica.