Cele mai cunoscute celebrităţi în rândul românilor sunt Brad Pitt, Madonna, Angelina Jolie, Britney Spears, Tom Cruise sau David Beckham, iar cel mai puţin cunoscute sunt Tiger Woods, Jay-Z, Bruce Springsteen, Sean (Diddy) Combs, David Letterman, George Lucas, potrivit unui studiu online realizat de compania de consultanţă GfK România.

Lista celebritatilor evaluate a inclus un numar de 25 de nume din diferite domenii: film, muzica, televiziune, sport. Cele mai cunoscute celebritati in Romania s-au dovedit a fi Brad Pitt, Madonna, Angelina Jolie, Britney Spears, Tom Cruise sau David Beckham, iar cel mai putin cunoscute sunt Tiger Woods, Jay-Z, Bruce Springsteen, Sean (Diddy) Combs, David Letterman, George Lucas.

Angelina Jolie şi Britney Spears, la poluri opuse

Actorii şi cântăreţii sunt celebrităţile care dominp topul în urma evaluărilor făcute în cadrul studiului online, arătând interesul crescut al tinerilor români pentru filme şi muzică.0-42188-top1.jpg

Angelina Jolie are succes în Romania, fiind una dintre cele mai cunoscute vedete iar aproape 80% dintre respondenţi o plac şi oamenii nu s-au plictisit să audă ştiri despre ea.

Britney Spears este, de asemenea, una dintre cele mai cunoscute celebrităţi, însă pierde cel mai mult din aprecierea românilor comparativ cu ceilalţi. Dintre cele 25 de vedete evaluate, ea este singura care primeşte cele mai multe mentiuni pentru „nu-mi place”, 42%, şi, în plus, românii s-au plictisit să tot audă poveşti despre ea.

Românii nu mai sunt la fel de interesaţi nici de David Beckham şi Madonna. Acestea sunt persoane foarte cunoscute în România dar care se situează sub medie în clasamentul celebrităţilor care plac şi despre care oamenii să-şi dorească să citească în presă.

Preferinţe în funcţie de sex

Studiul askGfK demonstreaza că există celebrităţi cu mai mare succes la femei, respectiv la bărbaţi. Oprah Winfrey are cei mai multi admiratori în rândul femeilor. Tiger Woods este cunoscut mai mult de bărbaţi şi tot aceştia au fost cei care au dat cele mai multe dintre evaluările pozitive. De asemenea, tenisul şi basketul reuşesc să strângă mai multi admiratori pentru cei mai buni jucatori ai lor (Roger Federer şi Michael Jordan), 0-42189-top2.jpgmulti dintre fanii acestor VIP-uri fiind de sex feminin.

Românii se informează pe Internet

60% dintre respondenţi află informaţii despre celebrităţi din surse online şi doar 40% din presa scrisă. Principalele surse de informare sunt tabloidele Libertatea, Cancan, Click, indiferent că este vorba de pagina online sau de print.

În ceea ce priveşte sursele online, motoarele de căutare (Google si Yahoo) reprezintă o interfaţă foarte utilă pentru utilizatorii de Internet atunci când caută informaţii. Un al treilea canal de informare online ce apare frecvent în menţiunile respondenţilor este reprezentat de paginile web despre filme, cinematografe sau ghiduri TV.

Studiul a fost realizat în luna septembrie pe propriul panel de respondenţi online, numărul participaţilor la sondaj fiind de 800, eşantion reprezentativ pentru populaţia urbană utilizatoare de Internet, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 44 ani.